Meron u Beogradu sa Dačićem

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić razgovarao je sa predsednikom Mehanizma Ujedinjenih nacija za međunarodne krivične tribunale za bivšu Jugoslaviju i Ruandu sudijom Teodorom Meronom, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Dačić i Meron razgovrali su o nastavaku saradnje Srbije sa Mehanizmom, pitanje pružanja pomoći Mehanizma nacionalnom pravosuđu u Srbiji u vezi sa predmetima ratnih zločina, osnivanje informativnih centara o Haškom tribunalu u Srbiji i drugim zemljama regiona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, razgovaralo se i o naporima da se obezbedi pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnom nivou, kao i o položaju pojedinih srpskih državljana na izvršenju zatvorskih kazni.

U okviru oproštajne posete sudije Teodora Merona zemljama regiona pred završetak njegovog mandata 19. januara 2019. godine, planirano je da nakon Srbije poseti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. 

Funkciju predsednika Mehanizma od januara 2019. godine preuzeće sudija Karmelo Ađijus, poslednji predsednik Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, koji je prestao sa radom 31. decembra 2017. godine.

U pratnji predsednika Mehanizma Haškog tribunala je i šefica njegovog kabineta, Gabrijela Mekintajer i Helena Eglston, portparolka Mehanizma.

U delegaciji Ministarstva spoljnih poslova, pored Dačića, bili su i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica, ambasador dr Slavoljub Carić, načelnik Odeljenja za međunarodne pravne poslove i Jasmina Pekmezović, prvi savetnik, dodaje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво