Svečanost povodom Međunarodnog dana deteta

Međunarodni dan deteta obeležen je na svečanosti pod sloganom "Deca su ukras ravnopravnosti". Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je čestitala svoj deci njihov praznik i ukazala da svi imamo obavezu da radimo na otklanjanju prepreka za njihovu punu inkluziju i ostvarivanje prava na obrazovanje.

Brankica Janković je poručila da je neophodno je da deca i mladi u Srbiji znaju da od starijih mogu da očekuju pomoć bilo koje vrste i da imaju sa kim da podele svoja razmišljanja, nesigurnosti i teškoće.

Posebno treba imati u vidu, istakle je, da se mnoga deca danas suočavaju sa siromaštvom, različitim oblicima nasilja, kao i diskriminacijom i isključivanjem, što se pre svega odnosi na decu sa invaliditetom i decu slabijeg imovnog stanja.

"Na svima nama je odgovornost da decu čujemo, da sa njima razgovaramo i da u njima razvijamo ideje solidarnosti, tolerancije i uvažavanja drugih i drugačijih", naglasila je poverenica.

Ukazala je da politike u oblasti socijalne i porodičnopravne zaštite, treba posebno da budu usmerene na smanjivanje siromaštva, neophodnu podršku i pomoć porodici, sa uspostavljanjem i razvijanjem postjećih servisa podrške za decu i porodicu, saopštila je Kancelarija Poverenice.

Na obeležavanju Međunarodnog dana deteta, 20. novembra, pod sloganom "Deca su ukras ravnopravnosti", otvorena je i izložba dečijih likovnih radova sa temom poštovanja različitosti, a o izazovima u ostvarivanju ravnopravnosti govorili su članovi i članice Panela mladih poverenice za zaštitu ravnopravnosti, inače promoteri tolerancije i ljudskih prava u školama širom Srbije.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis rekla je da su deca velika inspiracija navodeći da veruje u partnerstvo sa decom kroz Panel mladih Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Istakla je koliko je važno pravo na participaciju u procesu donošenja odluka kao jedno od najvažnijih prava u Konvenciji prava deteta. Ređina De Dominićis takođe je ukazala na značaj kontinuirane saradnje sa institucijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Svečanosti su prisustvovali, u ime Narodne skupštine Republike Srbije, potpredsednik parlamenta i član Odbora za prava deteta Veroljub Arsić, zatim, šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, kao i ambasadorka Kanade Kati Čaba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво