Savremeni rendgen aparat doniran Dečjoj bolnici u Nišu

Dečjoj bolnici Kliničkog centra u Nišu doniran je savremeni analogni rendgen aparat vredan 28.000 dolara, a novac za njegovu kupovinu obezbedila je ambasada SAD nakon zahteva NURDOR-a.

Predsednica NURDOR-a Joland Korora rekla je da je sada bolnica opremljena u potpunosti najsavremenijom opremom, te da je deci omogućeno da se leče po evropskim standardima u bolnici koja je "po meri deteta".

"Sada imamo sve što nam je potrebno u smislu aparata i prostora, ali nam nedostaje medicinskog osoblja, molimo da se zaposli još 10 medicinskih sestara i tri doktora, jer je prostor mnogo veći, 750 kvadrata, a broj medicinskog osoblja je ostao isti", rekla je Korora.

Dodaje da je zajedničkim naporima napravljena najbolja i najsavremenija bolnica u Srbiji za decu koja se leče od raka, te da su sve metode lečenja maksimalno humanizovane.

Direktor KC "Niš" Zoran Radovanović naveo je da je ova donacija nastavak uspešne saradnje sa SAD, te poželeo da dva naroda ostanu prijateljska i u godinama koje dolaze.

"Prednost je što je aparat mobilan i što oni koji su primanjem terapije vezani za krevet i ne mogu da idu do rendgena mogu da obave snimanja, imamo obučene radnike za upravljanje aparatom i ovo će doprineti boljim uslovima lečenja dece", rekao je Radovanović.

Podsetio je da je u Dečju bolnicu uloženo više od 100 miliona dinara, od čege je više od 70 obezbedio NURDOR, a učestvovalo je i ministarstvo zdravlja i grad Niš.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da je sredstva za kupovinu aparata obezbedilo vojno odeljenje ambasade, te da je ova donacija deo većih donacija američke vlade u KC "Niš".

"Mislimo da svi građani Srbije zaslužuju najbolje i najsavremenije uređaje i ovo je naš mali doprinos tome. Svaka čast NURDOR-u, jer je bolest deteta teška za celu porodicu, a oni se brinu i za decu i za roditelje", naveo je Skot.

Američki ambasador je ocenio da je Niš centar južne Srbije i dodao da u Nišu postoji američki kutak, za učenje engleskog, radionice, kao i da USAID učestvuje u programu za razvoj juga Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара