Novine Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i vanrednim situacijama

Novi Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, koji je donela Skupština Srbije, stupa na snagu 20. novembra, kada prestaje da važi Zakon o vanrednim situacijama.

Novine u Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama odnose se, između ostalog, za izradu novih dokumenata - Procene rizika od katastrofa i Plana zaštite i spasavanja.

Dok Procenu rizika moraju da donesu Republika, pokrajina, lokalne samouprave, privredna društva, zdravstvene ustanove (sem apoteka) i obrazovne ustanove, dotle Plan smanjenja rizika od katastrofa treba da donesu Republika, pokrajina i lokalna samouprava.

Ovo su samo detalji koje o novom Zakonu pojašnjava dr Zoran Ignjić, predsednik Udruženja za vanredne situacije Republike Srbije iz Novog Sada.

Definisano je da procenu rizika izrađuju pravna lica koja upravljaju poslovnim, trgovačkim, sportskim, ugostiteljskim i smeštajnim objektima i objektima za razonodu koji mogu da prime više od 100 osoba. Ako objekat služi za boravak dece do 14 godina onda nema odredbe o broju osoba za koje je namenjen, i takvi prostori moraju imati procenu rizika.

Rok da se to uradi je šest meseci, a za plan zaštite i spasavanja devet meseci od donošenja Zakona. Zakonodavac je propisao i visoke novčane kazne do milion dinara, ako se u tom roku ne uradi dokumentacija, kaže Ignjić.

Procene i planove po novom zakonu moći će da rade samo ovlašćena pravna lica. Do sada je licence za taj posao dobilo oko 350 procenitelja, a po novim odredbama licence i ovlašćenja za izradu procene i plana će važiti pet godina.

"Novina u zakonu je što procenitelji rizika mogu polagati za licence tek po završenoj obuci. Ova mera je u potpunosti opravdana, jer će se izbeći dosadašnja praksa da se izlazi na ispit bez bilo kakve obuke. Imali smo u praksi slučajeve da su Metodlogiju za izradu procene i plana mnogi tumačili na svoj način, i to se značajno odražavalo na kvalitet i rok izrade", objašnjava Ignjić.

 Sa novim Zakonom aktuelizuje se priča o imenovanju poverenika Civilne zaštite i njihovih zamenika. Pooštreni su uslovi za odabir ovih ljudi, jer se traži da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak.

Po oceni stručnjaka iz Udruženja za vanredne situacije Republike Srbije, poseban problem će biti obuka poverenika, jer to treba da radi Nacionalni trening centar, a zbog potencijalno velikog broja poverenika to će se teško realizovati.

Zakon nalaže da ubuduće sve stambene zgrade i Mesne zajednice imaju poverenika Civilne zaštite i zamenika.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи