Kostić: SANU ne može da živi van sredine u kojoj deluje

Prisustvo SANU u medijskom prostoru je neminovnost i zahteva da izgradimo mudru strategiju, poručio je u besedi predsednik te institucije Vladimir Kostić na obeležavanju dana SANU, istakavši da je Akademija isuviše dugo gajila filozofiju ćutanja kao kućnu mudrost.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić rekao je da je dan posle Izborne skupštine SANU, dok se nisu slegli utisci, započet skup o ljudskim pravima koji je organizovao Tibor Varadi, a uveče je otvorena izložba slika "Marko Čelebonović".

"Dok su izbori u SANU mesecima bili praćeni, povremeno sa nesumnjivom aktivističkom jednostranošću, dan posle koji odražava suštinu ove kuće, uprkos obaveštenjima, ispratio je tek neutralni, ne posebno zainteresovan žamor van SANU, a, da budemo iskreni, i u SANU", rekao je Kostić u obraćanju.

Taj primer je, ističe, paradigma pozicije u kojoj se SANU nalazi kada su u pitanju javnost i mediji.

"SANU je isuviše dugo gajio filozofiju ćutanja kao kućnu mudrost", rekao je Kostić objašnjavajući da je to delom nametnuto iskustvima sa "slučajem Memorandum", a delom kroz tradiciju univerzalnog odgovora "primili k znanju" kad god bi se suočili sa nerazumevanjem, pa i hostilnošću.

Ta vremena su, naveo je, prošla, i poručio da SANU ne može da živi van sredine u kojoj deluje, niti može da očekuje da u budućnosti ne bude stalno procenjivana od grupa i pojedinaca, dobronamernih, ali i onih drugih, iz mnogo razloga nedobronamernih.

"SANU je unekoliko prepustila prostor svojim kritičarima iskreno i verovatno naivno verujući u moć činjenica i elaboriranih objašnjenja, dok smo se uporedo u elektronskim medijima i društvenim mrežama zbunjeno suočavali sa pravim verbalnim nasiljem, relativno stereotipnim optužbama i konačno, presudama. Jesmo li prošli neranjeni – nismo!", rekao je Kostić.

"Prisustvo SANU u medijskom prostoru je neminovnost. Zahteva da izgradimo mudru strategiju medijskog predstavljanja", rekao je Kostić dodajući da su napravljeni prvi koraci.

Obeležavanju Dana SANU prisustvovali su patrijarh Irinej, ministri Šarčević, Vukosavljević i Lončar, predstavnici Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, rektori univerziteta, predstavnici ambasada, ustanova kulture i nauke i drugih verskih zajednica.

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila je svoj Dan predstavljanjem novih dopisnih članova, otvaranjem Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju i otvaranjem stalne postavke zbirke Kabineta za medalje Arhiva SANU.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи