Lideri transformacije – oni koji žele da menjaju društvo na bolje

Glavni ciljevi Agende 2030 su okončanje siromaštva, očuvanje planete i da svi mogu da žive u miru i prosperitetu, poručila je ministarka Slavica Đukić Dejanović. Sem Fabrici kaže da je za Srbiju, kao i za EU, važno da radi više na zaštiti životne sredine i prelasku na cirkularnu ekonomiju.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografski razvoj i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović otvorila je konferenciju "Lideri transformacije društva" i poručila da su lideri svi koji imaju viziju i žele da menjaju društvo na bolje.

"Lideri transformacije društva su i mediji, organizacije civilnog društva, privatni sektor, akademska zajednica i svaki pojedinac. Lideri su svi oni koji imaju viziju društva u kome žele da žive i žele nešto da promene", poručila je Đukić Dejanovićeva.

Đukić Dejanovićeva, koja je predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende 2030 UN održivog razvoja, istakla je da Agenda predstavlja univerzalni poziv za delovanje na značajne globalne izazove.

Kako je rekla, glavni ciljevi su okončanje siromaštva, očuvanje planete i da svi mogu da žive u miru i prosperitetu.

"Agenda 2030. je u središtu strateškog planiranja vlade, kao i uključivanje civilnog društva, medija, partnera iz privrede, međunarodnih institucija i javnosti kako bi se ovi ciljevi dostigli. Ovakve konferencije su vrlo korisne zbog povećanja vidljivosti ciljeva održivog razvoja", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Naglasila je da je važno da imamo inkluzivno društvo i da se osigura javni pristup informacijama, zbog čega mediji imaju veliki značaj u povećanju vidljivosti Agende 2030 i dodala da su evropske integracije sastavni deo Agende.

"Da okončamo ekstremno siromaštvo, borimo se protiv nejednakosti, tako da niko ne bude izostavljen, što je moto Agende 2030", poručila je ministarka.

Prelazak na cirkularnu ekonomiju 

Fabrici je rekao da je EU uključena u proces dostizanja ciljeva održivog razvoja.

Navodi da "EU mapira aktivnosti koje mogu biti implementirane u politiku naših članica".

Fabrici kaže da je za Srbiju, kao i za EU, važno da radi više na zaštiti životne sredine i prelasku na cirkularnu ekonomiju.

"Životna sredina je jedan od ciljeva održivog razvoja i usko je povezana sa cirkularnom ekonomijom. Ideja je da potrošnja i proizvodnja mogu biti organizovane na održiv način. Želimo fleksibilnu ekonomiju koja je tržišno orijentisana, ali pre svega održivu ekonomiju", rekao je šef delegacije EU.

Fabrici ističe da paket cirkularne ekonomije za EU do 2030. podrazumeva recikliranje 65 odsto komunalnog otpada i 70 odsto ambalažnog otpada, kao i smanjivanje velikih deponija za 10 odsto.

"Pridruživanje EU znači pridruživanje grupi zemalja koje su lideri za transformaciju društva. Želimo da podržim lidere tranformacije društva u Srbiji", poručio je Fabrici.

Održivi razvoj i koheziona politika

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da su ciljevi održivog razvoja Agende UN 2030 konkretni, te da su evropske integracije način na koji se ubrzava sprovđenje tih ciljeva, kao i da je potrebno truditi se da se dostigne glavni cilj, a to je približiti se idealu ukidanja siromaštva.

Najavila je da se za sledeću godinu priprema u septembru dobrovoljni nacionalni izveštaj, koji će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviti u Generalnoj skupštini UN.

Kaže da su evropske integracije tesno skopčane sa ciljevima održivog razvoja zato što su ti ciljevi postali i deo političke strukture EU 2016. godine, te da kroz proces pregovora, 35 poglavlja, zapravo se ostvaruje 17 ciljeva održivog razvoja i 169 specifičnih zadataka koji su sadržani u okviru ovih ciljeva.

Kako je navela, još uvek postoji nerazumevanje da nije svaki rast usmeren ka održivom razvoju.

"Postoji razvoj koji onemogućava budućim generacijama da se razvijaju, postoji rast koji nije održiv i zato je održivost tema za sve nas, pre svega vlada, da kreiramo razvoj koji neće ostaviti potonjim generacijama nemogućnost da se razvijaju, već da im ostavimo ako je moguće i bolje uslove za razvoj", kaže ministar.

Ističe da je to suština održivog razvoja i navodi da koheziona politika EU ima za cilj da države članice EU smanje sopstvene nejednakosti u regionalnom razvoju, ali ne na uštrb drugih.

Navodi da je politika održivog razvoja vezana za EU stub kredibilnog proširenja EU, jer poenta održivog razvoja je inkluzija svih potencijala i svih koji mogu da doprinesu i koji su na kraju učesnici održivog razvoja i rasta.

"Politika kredibilnog proširenja između ostalog i na Zapadni Balkan sigurno je oslonjena delom i na politiku i Agendu UN da niko ne ostane na začelju, odnosno van kolone. Mislim da odgovorna politika proširenja podržana ciljevima održivog razvoja UN 2030 ima za cilj da građane našeg regiona, naše zemlje nijednog trenutka ne ostavi van kolone, a ni na začelju", kaže Joksimović.

Podrška UNDP-a Srbiji 

Stalna predstavnica UNDP-a i Stalna koordinatorka UN Karla Robin Herši je putem video-poruke istakla da je Srbija čvrsto opredeljena za dostizanje ciljeva održivog razvoja.

"Vlada Srbije je stavila Agendu 2030 na najviši nivo i ima inkluzivan pristup. Vlada Srbije ima mnogo razloga da bude ponosna. UNDP će nastaviti da podržava Srbiju", porucicla je Robin Hrši.

Ona je zahvalila Adriamedia grupi za organizovanje konferencije koja je nastavak diskusije i uključivanje šire javnosti u tu temu.

Podsetila je da je svaka članica obavezna da donese izveštaj do 2030. o napretku ciljeva održivog razvoja.

Konferenciju organizuje Adriamedia grupa, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstvom za evropske integracije i Ministarstvom bez portfelja za regionalni razvoj, kao i Privrednom komorom Srbije, AmCham, "Hemofarmom" i drugim partnerima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво