Kako pripremiti vozilo za zimske uslove vožnje?

Prvi radni dan posle prvog snega. Mokri kolovozi zahtevaju dodatni oprez. Nadležne službe su spremne, putevi su čisti, preventivno je u Beogradu bačena so.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava da vozilo mora biti pripremljeno za zimske uslove.

"Ono što su vozači trebali da urade jeste da odvezu vozilo u servis, da pregledaju tečnost za hlađenje, da li je zimska i da li zadovoljava određene niske temperature, da pregledaju akumulatore, brisače, da srede pneumatike i tek onda bezbedno uđu u saobraćaj", navodi Božović za RTS.

U suprotnom, ukoliko tečnost za hlađenje nije odgovarajuća doći će do zamrzavanja i do oštećenja motora, kaže Božović. 

Prema njegovim rečima, ako akumulator nije zadovoljavajući može doći do toga da automobil neće da upali, a onda ide šlep-služba, servis, što iziskuje mnogo veće troškove.

Takođe, veoma važne su i metlice brisača, jer ukoliko su one neisprave, to utiče na vidljivost u zimskim uslovima vožnje, kaže Božović. 

Od 1. novembra obavezne su zimske gume, podseća Božović i dodaje da se na put kreće sa punim rezervoarom, da se ponese voda i hrana, jer se ne zna kada se može zaustaviti na hladnom vremenu.

Ističe da u zimskim uslovima vožnja mora biti defanzivnija, jer je zaustavni put duži nego kada je toplo vreme, da se ne pretiče kako bi imali dovoljno vremena da se reaguje u slučaju neke opasnosti.

Onaj vozač koji nema zimsku opremu, a napravi udes, njegovo vozilo će biti tehnički neispravno, što znači da on može snositi komletnu štetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи