Plastika - praktična i potencijalno opasna po zdravlje i okolinu

Evropska unija zabranila je proizvodnju plastike za jednokratnu upotrebu, a odluka će početi da se primenjuje 2021. godine. U okviru globalne kampanje o smanjenju upotrebe tog materijala, srpski ekološki aktivisti tražili su jasnije obeležavanje plastike koja sadrži opasne hemikalije.

Plastične čaše i isto takav pribor za jelo - mogu biti sinonim za brzo pospremanje posle gozbe. Za stručnjake - mogući remetilac zdravlja jer plastika često sadrži i štetne hemikalije. Ma koliko tanka bila, nikada u potpunosti nije biorazgradiva.

"Preporučujemo potrošačima da obrate pažnju na oznaku plastike i da to ne budu oznake 3 i 7", napominje Jelena Milić iz organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije (ALhem).

Hemijske supstance koje čine plastiku savitljivom, koje je ojačavaju ili čine otpornijom na visoku temperaturu su među najvećim zagađivačima. 

Doktori ih nazivaju i endokrinim remetiocima. Nemaju akutni uticaj na zdravlje ali je dokazano da se talože u organizmu i prenose na potomstvo. 

"Pokazano je da imaju veliku ulogu u reproduktivnim poremećajima, u poremećajima rada štitaste žlezde, u raznim drugim metaboličkim procesima - gojaznosti", objašnjava endokrinolog dr Marija Miletić.

Srpski potrošači čitaju oznake na proizvodima uglavnom na hrani i proizvodima za malu decu. O opasnim hemikalija u plastičnim igračkama za stariju decu retko ko vodi računa.

"U Nemačkoj ste imali slučaj da bude povučeno oko 130 igračaka, u Srbiji ni jedna igračka, tako da mi u Srbiji očigledno imamo najbezbednije igračke", rekao je Nenad Bumbić iz Udruženja "Zaštita potrošača".

U Srbiji postoji Zakon o hemikalijama. Obavezuje trgovce da potrošačima koji to zahtevaju obezbede informacije o tome da li proizvod koji žele da kupe sadrži potencijalno opasne sastojke.

Ukoliko tu informaciju nemaju, dužni su da pitaju proizvođača, a odgovor dostave u razumnom roku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво