"Mentorska šetnja" za promociju solidarnosti žena

Povodom završetka devetog ciklusa programa "Podeli svoje znanje", organizovana je tradicionalna "Mentorska šetnja" u Beogradu, kojom se promoviše ekonomsko osnaživanje i profesionalno usavršavanje žena.

Program "Podeli svoje znanje" devojkama pruža mogućnost za lični i profesionalni razvoj, a zasnovan je na konceptu mentorstva i usmeren upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz razmenu znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, umrežavanje i osnaživanje.

Jedna od mentorki je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je istakla da je pružanje mladima koji započinju život najvažnija stvar u Srbiji.

Uloga mentorke u programu za nju je, kaže, jedna od najdražih životnih uloga, jer je i sama razmišljala o tome sa čime se suočavala u periodu različitih izazova.

"To je upravo bio nedostatak modela i odškrinutih vrata, kod starijih i žena koje bih mogla nešto da pitam", rekla je poverenica.

Zato je, dodaje, vrlo rado delila svoje iskustvo i davala ohrabrenje da je sve kroz šta mlade žene prolaze normalna stvar, koja ne treba da ih obeshrabi.

Ukazala je da su žene u Srbiji više diskriminisane, u težem položaju, da su manje zaposlene, posebno žene na selima, koje su često bez ikakve pravne zaštite.

Svetlana Stefanović iz Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS), koji organizuje program, ističe da je on nastao iz potrebe devojaka na početku karijere, ne samo za ličnom mentorskom, već i podrškom grupe, kroz promociju solidarnosti, dobrih uzora, umrežavanja.

"To je dvosmerna ulica, u kojoj svi učimo jedni od drugih. Nije poenta samo da mentorke prenose znanja, već i da uče od svojih polaznica", kaže Stefanovićeva.

Program podrazumeva mentorski rad, tokom kojeg polaznice s mentorakama razgovaraju o problemima, izazovima, traže savete, podršku, a organizuju se i okrugli stolovi, radionice, studijske posete.

"Devojke imaju priliku da šire mrežu kontakata i oslanjaju se jedna na drugu, da promovišu solidarnost i koliko je važno da žena ženi pomaže, a ne da joj odmaže", podvukla je Stefanovićeva.

Dodala je da EPuS, kao organizacija, pomaže svima u programu da zajedno grade mrežu kontakata.

"Svi se nalazimo na evropskom putu, a žena jeste jedan od važnih stubova svih promena, a žensko-ženska podrška je ono što promovišemo", istakla je Stefanovićeva.

Posebna podrška se pruža ženama koje dolaze iz marginalizovanih grupa, sa sela i Romkinjama.

Učesnice programa prošetale su do Knez Mihailove, preko Ulice kralja Petra, do Kulturnog centra "Grad", gde su polaznicama mentorskog programa i njihovim mentorkama uručene diplome.

Program "Podeli svoje znanje" devet godina organizuju EPuS, Ambasada SAD, Misija OEBS-a i "Erste" banka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво