Kako poboljšati kvalitet visokog obrazovanja

Od pre dva meseca Komisija za akreditaciju radi u novom sastavu. Rešeni su problemi germanistike u Nišu i Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu i pozitivno je rešeno oko stotinu predmeta. U godinama koje dolaze pre svega treba voditi računa o kvalitetu visokog obrazovanja, kaže za RTS predsednica komisije za akreditaciju.

Po Novom zakonu o visokom obrazovanju visokoškolske ustanove dozvolu za rad dobijaće na sedam godina.

Zadatak Komisije za akreditaciju, je kaže profesorka Bokan, pre svega unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, pa će i kontakti sa fakultetima biti češći. Uz akreditaciju uključen je i spisak preporuka kako da se unapredi kvalitet.

"Ako ustanova već radi, studijski program se realizuje, sagledavamo kako to može da se unapređuje, a to onda znači da ustanova mora da nas informiše da pratimo šta su uradili. Da ima manje priča kao što je oko Geografskog fakuklteta, ispitivanja za jedan predmet na isti način kao i pre 15 godina. Da se ustanova obavezuje da nas informiše da su neki od problema prevaziđeni", kaže Neda Bokan, predsednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Komisija za akreditaciju je član Evropske mreže akreditacionih agencija. Kako nam je cilj da ostanemo u ENKVI, treba rešiti pristigle primedbe na rad.

"Da sagledamo od svega toga šta je preporučeno i da vidimo šta je realno u ovom momentu da se uradi. Da čujemo i mišljenje i akademske zajednice i da čujemo mišljenje i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Pa kad sve to sagledamo da napravimo neki ozbiljniji plan", rekla je profesorka Bokan.

Profesorka Bokan je u Litvaniji nekoliko puta bila rukovodilac tima za evaluaciju studijskih programa. I to iskustvo će joj, kaže, koristiti u poslu koji sada obavlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво