Popović: Ove godine pet puta veći budžet za inovacije

Srbija je odabrala put inovacionog rasta i jasno stavila do znanja da svoju industriju i ekonomiju želi da digitalno transformiše, izjavio je ministar Nenad Popović, koji je u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Nenad Popović je na Četvrtom međunarodnom forumu o saradnji, koji se održava na Zlatiboru, istakao da je za izgradnju inovacionog ekosistema i podršku kompanijama ove godine obezbeđen pet puta veći budžet, a u idućoj godini planirano je da sredstva za inovacioni razvoj budu još veća.

Ukazao je da se u naučno-tehnološke parkove ulaže više od 70.000 evra, da je predviđeno pokretanje novih regionalnih inovacionih startap centara, biće nastavljen program podrške ženskom inovacionom preduzetništvu, a kao novi program i uvedena podrška u inovacionom razvoju lokalnih samouprava kroz "smart city" i "safe city".

"Želimo da u Srbiji primenimo novu industrijsku politiku Evrope koja ima četiri stuba –tehnologije, finansije, tržište i ljudske resurse. Inženjeri predstavljaju resurs na kojem Srbija planira svoj budući industrijski razvoj i novu generaciju fabrika – fabrike budućnosti u kojima će zajedno raditi pametni roboti i inteligentne mašine", naveo je Popović.

Ministar je naveo da je Kevin O'Tul, direktor za međunarodni razvoj "Gugla", prilikom posete pohvalio Srbiju kao lidera u svetu po broju programera po glavi stanovnika.

"Taj potencijal moramo da iskoristimo, ne samo kako bi naša deca radila za plate u velikim IT kompanijama, već kako bi pokretala svoje tehnološke startapove koji će davati inovacione usluge korporacijama i biti nosioci procesa digitalne transformacije naše industrije", rekao je Popović.

Dodao je da kabinet koji vodi od samog početka radi na programima digitalizacije i robotizacije industrije, na "programima koji polazeći od ekonomskih, kulturoloških i istorijskih specifičnosti Srbije bi trebalo da obezbede da koncepti kao što je industrija 4.0 efektivno i na dugoročno održivim osnovama budu primenjeni u Srbiji".

Trenutno se, istakao je, radi na programu formiranja mreže centara tehnološke kompetitivnosti naučno-tehnološke izvrsnosti za domen proizvodnih tehnologija, u procesu je pilot-projekat formiranja centra tehnološke kompetitivnosti za kibernetsko-fizičke proizvodne sisteme i formiranje ministarskog saveta za digitalnu inovaciju, a u planu je izgradnja inovacionog centra za robotiku.

Popović je naveo da je sa industrijom 4.0 dostignut najviši stepen automatizacije procesa i razmene podataka industrijskih postrojenja i da inovacione tehnologije koje su omogućile takvu primenu mogu da se razvijaju u razvojnim centrima i fabrikama u Srbiji. 

"Imamo najbolje tehničke fakultete južno od Beča, sjajne, talentovane mlade inženjere i istraživače, dokazane uspešne tehnološke kompanije u globalnim okvirima i što je veoma važno, viziju i političku volju da sa najvišeg državnog nivoa podižemo proces izgradnje industrije 4.0 i uspostavljanja najboljeg ambijenta za razvoj inovacije i digitalne ekonomije", rekao je Popović.

Istakao je da je Srbija na dobrom putu, jer je Evropska inovaciona rang-lista pokazala da je Srbija za samo godinu dana znatno napredovala i zauzima poziciju u sredini tabele, čak ispred osam zemalja EU. 

Popović je pozvao učesnike Međunarodnog foruma o saradnji na prvu veliku regionalnu konferenciju o inovacijama "Inovation talk", koja će biti održana 29. novembra u beogradskoj Kombak dvorani. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво