Nagrade novinarkama RTS-a za izveštavanje o toleranciji

U smanjenju diskriminacije veliku ulogu imaju i mediji. Zato su dodeljene nagrade za izveštavanje o toleranciji. Među nagrađenima su i novinarke RTS-a - Suzana Duka i Višnja Višnjić Milić.

Povodom Međunarodnog dana diskriminacije tradicionalno su uručene godišnje novinarske nagrade za toleranciju, a najnovije istraživanje koje je danas predstavljeno pokazuje da novinari imaju dobar uvid u rasprostranjenost diskriminacije, ali se te teme ne obrađuju često, iako redakcije imaju razumevanja za tu oblast, jer se prednost daje senzacionalističkim tekstovima.

Nagrade su dodeljene na godišnjoj konferenciji "Srbija bez diskriminacije" koju je organizovala Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa Misijom OEBS-a i Fondom za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Nagrađeni su: Suzana Duka (RTS), Višnja Višnjić Milić (RTS), Miodrag Sovilj (N1), Radmila Relić (RTV Mag), Gorica Nikolin (Radio 021), Marija Marić (Radio RTV), Vladimira Dorčev Valternov (Storyteller), Marijana Čanak (Portal o invalidnosti) i Slavica Tomčić (Kurir). 

Predstavljajući istraživanje "Odnos novinara i novinarki prema diskriminaciji u Srbiji", sociolog Gradimir Zajić je rekao da se zapaža da su novinari saglasni da u Srbiji postoji govor mržnje u Srbiji.

Iz istraživanja se može zaključiti da većina novinara nije specijalizovana za teme iz oblasti diskriminacije zbog malog broja zaposlenih u redakcijama, ali da o tome izveštavaju kompetentno, međutim, kod jednog broja novinara se primećuje da ne prave razliku između povrede prava i diskriminacije.

U istraživanju je učestvovalo 164 predstavnika štampanih i elektronskih medija iz cele Srbije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je ideja ravnopravnosti osnov svakog društva. 

Janković je navela da će prioritet u narednom periodu biti rad na dostupnosti i prepoznatljivosti institucije Poverenika kojoj se građani obraćaju da bi dobili zaštitu i kona stvara društvo u kojem će, kako kaže, vladati pravo i jake institucije i u kojem će mladi želeti da žive.

Andrea Oricio šef misije OEBS-a kaže da je Srbija ispravno prihvatila zaštitu ljudskih i manjinskih prava kao temelj za izgradnju slobodnog i demokratskog društva u kojem se svi tretiraju jednako. Dodaje da je rad Poverenika za zaštitu ravnopravnosti dokaz opredeljenosti vlasti da rešava pitanje diskriminacije.

On je dodao da je zahvalan poverenici Janković što je okupila one koji sun a istom zadatku da pomognu Srbiji u izgradnji društva u kome, kako kaže, nema mesta za diskriminaciju.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif izrazio je zadovoljstvo što drugu godinu učestvuje na godišnjoj konferenciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i istakao da ta ambasada podržava rad nezavisnih tela i institucija u Srbiji u cilju jačanja demokratije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво