Agencija upozorava da neki lekovi mogu izazvati rak kože

Agencija za lekove i medicinska sredstva uputila je pismo zdravstvenim radnicima u kom upozorava da postoji rizik od nemelanomskog karcinoma kože povezanog sa primenom hidrohlortijazida. Najvažnije je što su o mogućim štetnim posledicama supstance koja se nalazi u lekovima za visok krvni pritisak obavešteni lekari, ali i oni koji lekove koriste, rekao je ministar Lončar.

Farmakoepidemiološka istraživanja su pokazala da postoji povećan rizik od nemelanomskih karcinoma kože (bazocelularni karcinom i planocelularni karcinom) prilikom izlaganja visokim kumulativnim dozama hidrohlortijazida, navodi se u pismu Agencije.

Lekovi koji sadrže hidrohlortijazid imaju široku primenu u lečenju hipertenzije, kao i pri lečenju srčanih, hepatičkih i nefrogenih edema, odnosno hronične insuficijencije srca.

Agencija savetuje da pacijenti koji primenjuju hidrohlortijazid, sam ili u kombinaciji sa drugim lekovima, redovno vrše pregled kože zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija ili promena već postojećih lezija, kao i da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obaveste svog lekara.

"Sumnjive kožne lezije treba odmah pregledati, potencijalno uključujući i histološki pregled uzorka biopsije", napominje Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Pacijentima se savetuje da ograniče izlaganje sunčevoj svetlosti i UV zracima, kao i da koriste odgovarajuću zaštitu prilikom izlaganja Sunčevoj svetlosti i UV zracima, kako bi se smanjio rizik od karcinoma kože.

Takođe, napominju da je potrebno pažljivo razmotriti upotrebu hidrohlortijazida kod pacijenata koji su ranije imali karcinom kože.

"Prema podacima statistike od povišenog krvnog pritiska boluje 47 odsto odraslog stanovništa. A od bolesti srca i krvnih sudova umre više od 50.000 pacijenata", navodi prim. dr Davor Radosavljević sa Instituta za onkologiju i radiologiju.

Zato su lekari u obavezi da pacijente koji koriste lekove sa hidrohlortijazidom upozore na rizike.

Na sajtu Agencije za lekove možete pročitati listu lekova koji sadrže hidrohlortijazid, a prodaju se u Srbiji.

Lončar: Svaki lek ima dobre i loše efekte

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da svaki lek ima svoje dobre i loše efekte i da je najvažnije što su o mogućim štetnim posledicama supstance (hidrohlortijazida), koja se nalazi u lekovima za visok krvni pritisak obavešteni lekari, ali i oni koji lekove koriste.

"Mislim da je najbitnije što je od institucija države Srbije izašlo upozorenje da lek može da izazove posledice i da su alarmirani sve koji propisuju lek i koji koriste lek, da obrate pažnju da li dolazi do promena na koži i ako dolazi da ih odmah prijave i da se urade dodatne analize", rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

Pojašnjava da je upozorenje stiglo od Evropske agencije i da se u Srbiji ništa ne krije i čim se sazna za moguće neželjene posledice nekog leka sve se odmah publikuje.

"Važno je da su lekari obavešteni, da mogu da zamene lek i daju drugi iz istog asortimana", naglasio je ministar zdravlja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво