Kad devetogodišnjaci održe lekciju iz humanosti

Dva devetogodišnja dečaka, učenika OŠ "Jovan Popović" u Sremskoj Mitrovici, uvidevši teške uslove u kojima živi njihov drug, pozvali su odrasle u akciju da mu se popravi kuća kako bi sa majkom bezbrižnije dočekao zimu.

Devetogodišnji Aleksandar živi sa majkom u neuslovnom objektu u Sremskoj Mitrovici, koji su po izlasku iz Sigurne kuće dobili na korišćenje od Centra za socijalni rad. Predstojeću zimu čekaju bez kupatila, u sobi u kojoj jedino imaju odžak za šporet, a nameštaj su dobili od dobrih ljudi.

"Imamo dve sobe, ali ne mogu da spavam sa mamom tamo zato što je hladno. Teško mi je ovde, hoću da imam bolju kuću i veću i da imam slatkiše", kaže Aleksandar.

Aleksandar sa majkom živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka, ukupno 14.500 dinara mesečno. Zbog bolesti, majka ne radi i jedva da imaju za hranu.

"Ipak, izlazim na kraj kako moram, umem i znam, snalazim se za sebe i dete. Od kičme bolujem, trebalo je da me operišu, ali ne smeju, boje se da ću ostati u krevetu", kaže majka Milanka.  

Sudbina druga iz klupe potresla je Lazara i Dušana, koji su rešili da mu pomognu. Obratili su se majkama sa kojima su otišli u mesnu zajednicu, gde su dobili podršku da se organizuje humanitarna akcija.

"Ja bih stvarno voleo da moj drug živi isto kao i mi svi, da ima kupatilo, da ima grejanje, da ima svoju sobu, da može lepo da radi domaći", kaže učenik Lazar Lav Komnenić. 

Dušan Panzalović priča da se sa Aleksandrom igra svaki dan, da ga mnogo voli i da želi da mu pomogne. 

Iz Mesne zajednice pomoć je brzo stigla. Radi se kupatilo i prikuplja materijal za popravku kuće i niko u kraju nije rekao ne.

"Oni tako mali u trećem razredu, a znaju šta je etika, šta je moral, to je neverovatno, onda kako ostati ravnodušan. Nego dođeš, zasuci rukave i pomozi", kaže Dragan Božić, predsednik MZ.

"Važno je koliko smo dobri jedni prema drugima, jer ako imamo druga, onda možemo sve da uradimo", kaže Lazar Lav Komnenić.

U lekciju iz humanosti ovog razreda sa učiteljicom, ubraja se i predstojeća žurka u školi za pomoć Aleksandru, kao i apel svim ljudima dobre volje.

Porodica Panić stanuje u ulici 1. novembra 146 u Sremskoj Mitrovici, a telefoni na koje možete pozvati radi daljih informacija o pomoći su 069/4764-370 i 061/611-3529.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво