"Uvesti supstituciju za sve vrste zemljišta"

Mreža za restituciju u Srbiji uputila je Inicijativu Vladi Srbije kojom se traži okončanje postupka izmena Zakona o restituciji, uvođenjem supstitucije za sve vrste zemljišta. Kako je saopšteno iz te institucije, dosadašnja primena propisa o vraćanju oduzete imovine, potvrdila je naturalnu restituciju kao "nesumnjivo najefikasniji i jedini isplativ vid restitucije".

"Potraživana imovina, daleko je manja od nekada oduzete imovine, pa građani zajedno sa crkvama i verskim zajednicama, potražuju samo jedan mali deo današnje državne imovine. Šumskog zemljišta država ima 1.000 puta više, poljoprivrednog najmanje šest puta više, a građevinskog 30 puta više od onoga što svi zajedno potražuju u restituciji", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, budžetski fond za restituciju, formiran 2002. godine, u poslednjih 10 godine ne beleži skoro nikakav rast, a bilo kakvo uvećavanje javnog duga Srbije zbog restitucije je apsolutno neprihvatljivo za interese građana Srbije, same države i potražioce.

"Bez obzira što je republička Direkcija za imovinu Republike Srbije, popisala samo oko 35.000 hektara, Ministarstvo poljoprivrede je pre dva dana omogućilo javni uvid preko interneta, u skoro 20 puta više postojećeg državnog poljoprivrednog zemljišta. Svaki građanin od kuće može fizički videti najmanje 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i da li se zemljište obrađuje, ima li nelegalne gradnje, koje su kulture zasejane", kažu iz Mreže i dodaju da je realno uskoro očekivati i objavu preko 1.350.000 hektara državnog šumskog zemljišta.

Zaključuju da se u inicijativi dostavljenoj Vladi nalaze i dokazi da su se dosadašnjoj naturalnoj restituciji, u proteklih skoro 30 godina, isključivo protivili "učesnici u ozbiljnim kriminalnim i monopolističkim procesima koji su negativni za budžet Srbije i lokalnih samouprava".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво