Preminuo Milan Bulajić

Osnivač i predsednik Fonda za istraživanje genocida i dugogodišnji direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Milan Bulajić preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji.

Na Vojnomedicinskoj akademiji preminuo je predsednik Fonda za istraživanje genocida i dugogodišnji direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu dr Milan Bulajić (81), saopštio je  Upravni odbor Fonda za istraživanje genocida.

Bulajić je čitav radni i životni vek posvetio je istraživanju i proučavanju problema genocida sa domaćeg i međunarodnog aspekta, nastojeći da se to zlo iskoreni i nikada ne ponovi.

Rođen je 6. septembra 1928. godine u Vilusima kod Nikšića, bio je učesnik Drugog svetskog rata, a partizanskim odredima priključio se kao trinaestogodišnji dečak.

Posle završetka studija na Pravnom fakultetu, završava Novinarsko-diplomatsku školu 1952. godine, kao najbolji student, a potom je doktorirao iz oblasti međunarodnog prava i diplomatske istorije.

Bulajić je 38 godina proveo na radu u Ministarstvu inostranih poslova, a u penziju je otišao kao glavni pravni savetnik za međunarodne odnose i bio je nosilac brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Kao "Amicus Curiee'' (prijatelj suda) učestvovao je na suđenju Adolfu Ajhmanu 1961. u Jerusalimu, a potom je u svojstvu posmatrača učestvovao u procesu ustaškim teroristima zbog napada na vojnu misiju Jugoslavije, u Berlinu 1970.

Naredne godine bio je posmatrač na suđenju ubicama jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu 1971, a kao posmatrač SANU učestvovao je na suđenju Andriji Artukoviću, u Zagrebu 1986 godine.

Bulajić je učestvovao na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima i autor je 67 knjiga koje govore o stradanjima tokom Drugog svetskog rata, ali i u novijem periodu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 09. dec 2009, 10:53) - Ђорђе [neregistrovani]

Губитак за Србију

Слава му,и надам се да ће неко наставити са истраживањем злочина у Јасеновцу.

(sreda, 09. dec 2009, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

Dr. Milan Bulajic

Ja sam zgranuta vescu da je Dr. Bulajic preminuo.
Imala sam cast da se sretnem sa Dr. Bulajicem u
Californiji u vezi njegovog rada u vezi Jasenovca i dadem svoj prilog kao zrtva i pomoc u prikupljanju
podataka o zrtvama - da se ni jedna zrtva ne zaboravi.
Sto ce biti dalje sa njegovim radom? Ko nastavlja
dokumentaciju Jasenovca?
rd

(sreda, 02. dec 2009, 03:09) - Tanja iz Kalifornije [neregistrovani]

Genije i pravi Srbin

Procitala sam knjigu Media Cleansing: Dirty Reporting - Journalism and Tragedy in Yugoslavia by Peter Brock i u njemu on pominje pok. Milana Bulajica i kaze da mu je bio od ogromne pomoci u razjasnjavanju situacije u Jugoslaviji. Covek je bio zgrozen kada je video slike iz Jasenovca i od tada je totalno na nasoj strani, na strani pravde i istine. Gospodine Milane neka ti je laka zemlja, slava ti i hvala.

(nedelja, 29. nov 2009, 19:37) - anonymous [neregistrovani]

Slava mu i hvala

Slava mu i hvala, sa nadom da ce se naci neko da nastavi njegov rad na prikupljanju dokumentacije o zlocinima genocida nad Srbima na prostorima bivse jugoslavije.