Godinama čekali struju, dočekali je uz tužbu

Slučaj Leskovčana koji su vlasnici 12 stanova u jednoj zgradi govori kako građani mogu da ispaštaju zbog nerazjašnjenih odnosa investitora i Elektrodistribucije. Oni su hteli da plate priključak za struju, podneli zahtev i čekali ga deset godina. Onda su uz njega dobili i tužbe za krađu struje. Zbog različite sudske prakse, neki dug uopšte ne moraju da plate, a drugima je neizbežan ceh za svih deset godina ili oko pet hiljada evra.

Stanari su verovali da će uplatom priključka za električnu energiju u jesen 2004. rešiti višegodišnji problem. Ali na ugovor o prodaji električne energije čekali su još šest godina.

S prvim računom stigla je i tužba za krađu struje, i to za deceniju unazad. Stanar Radomir Nikolić uspeo je da dokaže da je tužba neosnovana.

"Gospodo, dokažite da ima krađe, pregledali ste strujomere, pregledali ste stanove, sve je to kako je urađeno, nema krađe, odbačena tužba", kaže Nikolić.

Većini stanara Apelacioni sud potvrdio je presudu Osnovnog suda da zbog zastarelosti treba da plate dug samo za poslednju godinu, ali ne i Stani Radivojević.

Teško bolesna, sa penzijom od deset hiljada dinara i tuđom negom koja ide na lekove i ženu koja joj pomaže da ujutru ustane, vodila je računa o potrošnji.

Njen dug je procenjen na manje od 3.000 evra, pa je tužba umesto Apelacionom otišla Višem sudu u Leskovcu. A on je presudio 2016. da Stana mora da plati ceo dug – sa kamatom višom od 600.000 dinara.

"Mislila sam da ću naići na neko razumevanje i sad, evo, molim sve ljude, i pravne i fizičke, koji znaju neko rešenje, da meni kažu zašto je sud različit, prema jednima ovako, prema drugima onako", kaže Stana Radivojević.

U Višem sudu u Leskovcu, RTS-u su rekli da su odluku doneli na osnovu Zakona o obligacionom pravu, i da je po istom osnovu Vrhovni kasacioni sud presudu potvrdio i odbio zahtev za reviziju. Ostala je još ustavna žalba.

Gordana Jovanović, predsednica Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga i Stanina sestra, kaže da Stana ima veliki problem koji ne može sama da reši i da tu mora da se uključi i država.

"Ovo je velika nepravda prema osobi sa invaliditetom koja ne može svuda sebe da zastupa, da objasni istinu, jer ona nije bežala od plaćanja", ističe Jovanovićeva.

I tako Stana dan za danom provodi u strepnji – da li će ostati bez krova nad glavom i ono malo pokućstva ili će konačno odahnuti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво