UNS: U čije se ime iznose lažne optužbe u Ilustrovanoj politici?

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pisanje "Ilustrovane politike" u kojem je novinarka Ljiljana Smajlović optužena za uticaj na trajanje bombardovanja Srbije 1999. godine i, pružajući joj punu podršku, podsetilo da su slične optužbe "u tekstovima iz Politikine kuće 1999." prethodile ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

UNS "osuđuje neistine iznete u tekstu Gorana Kozića u Ilustrovanoj politici da je "upravo zahvaljujući uticaju Ljiljane Smajlović na Vašington post bombardovanje Srbije trajalo mnogo duže nego što je planirano".

Udruženje podseća da je Slavko Ćuruvija ubijen nakon što je u Ekspres politici 1999. godine lažno optužen da je tražio bombardovanje Srbije, navodeći kako "posle skoro 20 godina Goran Kozić u nedeljniku Ilustrovana politika, koji je u vlasništvu države, lažno, bez dokaza, optužuje Ljiljanu Smajlović za produženje bombardovanja SRJ i ističe kako za tvrdnje da je Ćuruviju ubio tadašnji režim nema dokaza".

U saopštenju UNS izražava zabrinutost "jer iz Politikine kuće i 2018. godine stižu poruke da su novinari Evropljanina bili izdajnici koji su tražili NATO bombardovanje i produžavali mu trajanje".

"Odatle je samo korak do zaključka da su i Ćuruvija i Smajlović zaslužili nasilnu smrt", ocenjuje UNS i nada se da sud iz pisanja državnog medija "neće zaključiti da Ćuruvija ne zaslužuje pravdu ni dve decenije posle hladnokrvnog ubistva za koje su optuženi ljudi iz vrha Državne bezbednosti".

Istovremeno, UNS pita "u čije se ime iznose ovakve tvrdnje i optužbe u Ilustrovanoj politici čije poslovanje, zbog gubitaka, finansiraju građani Srbije?"

Udruženje novinara Srbije povodom optužbi na račun Ljiljane Smajlović "jednom pruža podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara, članici Komisije i predsednici Suda časti UNS-a Ljiljani Smajlović" i smatra ih zaslužnim za napredak u rešavanju slučajeva ubistava novinara, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи