Srpski manastiri slave Vrače

Srpska pravoslavna crkva slavi dan posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu koji su bili naučeni lekarskoj veštini i lečili narod. U Eparhiji raško-prizrenskoj, manastiri Zočište u Metohiji, Duboki potok na severu Kosova i Sopoćani nadomak Novog Pazara, svečare praznik poznat kao Sveti Vrači.

Crkva u Zočištu jedna je od 156 uništenih svetinja na Kosovu i Metohiji u kojoj se posle obnove svakodnevno služe liturgije. Poznato je da su na poklonjenje Svetim vračima, kojima je posvećena bogomolja, dolazili ne samo pravoslavci već i pripadnici drugih veroispovesti.

U Zočištu je na dan slave, pre deset godina, vraćen ćivot sa delovima moštiju Svetih vrača iz manastira Sopoćani.

Podsetimo, život je u zadužbinu Nemanjića koja je pod okriljem Uneska, sklonjen s jeseni 1999, kada je bratstvo Zočišta bilo proterano, a crkva minirana. U podnožju crkve je izvor sa vodom lekovitom za oči, otuda naziv i manastira i mesta Zočište.

Kolašinci ponosni na svoju prošlost, danas slave u manastiru koji simbolizuje jedinstvo vere i narodnog života u Dubokom potoku.

Najugledniju svetinju Starog Kolašina iz 14. veka narod naziva i "Crkva Svete ruke", po relikviji koja se tu čuva od 1573. godine.

Svečari se i u Sopoćanima, manastiru koji je svetsko kulturno dobro, gde se ukrštaju civilizacijske tekovine vizantijskog i zapadnog sveta.

Osnovao ga je pre 750 leta, nad izvorom Raške, srpski kralj Uroš Prvi. Unuk Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića, koja je Srbijom vladala više od dva stoleća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи