Iskustva Južne Koreje iz procesa digitalizacije

Razvoj uz pomoć digitalnih tehnologija - to je put kojim Koreja ide već dve decenije, a Srbija pravi prve korake. Da koraci budu brži trebalo bi da pomogne iskustvo ove azijske države koje deli na korejsko-srpskom forumu "E uprava i pametni gradovi".

Predstavnik korejske ambasade Hjun Su Jun podseća da su ove godine investicije iz Koreje u Srbiju udovstručene kao i da su nove investicije u različitim fazama projekata.

"Mi mislimo da e-uprava i pametni gradovi mogu biti nove investicije i koje će doprineti vašem razviju. Prošle godine smo slavili u Koreji dve decenije e-uprave. Naši napori su se isplatili i mi ćemo e-uprava izvesti u 70 zemalja", kaže Jun.

Navodi da pametni gradovi rešavaju probleme poput zastoja u saobraćaju ili zagađenja.

"To je bio glavni motiv da razvijamo pametne gradove i jedna od prvih zemalja koje su počele sa tim. To je jedan od naših prioriteta," objašnjava Jun.

Razvoj e-uprave i e-poslovanja je i jedan od prioriteta NALED-a, rekao je predsednik Saveza za e-upravu te organizacije Željko Tomić.

"Kako je digitalizacija ključ uspeha u budućnosti, drago nam je da imamo priliku da o najboljim praksama i rešenjima razgovaramo sa inivatorima iz Koreje, zemlje koja je na listi UN treća u razvoju e-uprave i globalni lider po uključenosti građana u korišćenju e-usluga", kaže Tomić.

Podseća da Koreja zauzima peto mesto na doing biznis listi zahvaljujući tome što je digitalozovala brojne procedure pa je forum ujedno prilika da čujemo iskustva i na tom planu. Posebnu pažnju, kaže, trebalo bi da posvetimo pametnim gradovima.

Iskustva evropskih gradova 

"Ulaganja gradova u pametne tehnologije će premašiti 100 milijardi dolara godišnje. Neophodno je i da naše lokalne samouprave prate trendove jer su uštede daleko veće od investicija," kaže Tomić.

Primera radi, automatizovanim sistemom prikupljanja otpada Helsinki je smanjio korišćenje đubretarskih kamiona za 90 odsto. Barselona razvija sistem javne rasvete koja se uključuje sama po potrebi. A Koreja ulaze 40 milijardi dolara u izgradnju Songdoa, pametnog grada budućnosti.

Razvoj e-uprave je jedan od prioriteta Vlade, rekao je državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

"Za početak ćemo pokušati da u nekoliko jedinica lokalne samouprave kao pilot projekat brojne šaltere svedemo na četiri.Trebaće vremena da to zaživi i da se i ta četiri šaltera svedu na jedan. Trebaće nam podaci  MUP-a i tu će biti poteškoća ali ne sumnjam da ćemo uz podršku resornog ministra uspeti to da rešimo," objašnjava Stević.

Prioritet digitalizacija i reforma javne uprave  

Direktora Vladine kancelarije za e-upravu Mihailo Jovanović pojašnjava da je digitalizacija kao prioritet pre svega reforma javne uprave, odnosno svima dostupna e-uprava.

"U poslednjih godinu dana napravljeni su pomaci u donošenju zakona koji su baza e-uprave. Uporedo sa regulativi Kancelarija je morala da pravi brže rezultate i zato je suština stvaranje puta kojim razmenjujemo podatke između institucija," objašnjava Jovanović.

Pored postojećih usluga u planu je pokretanje usluge Spremamo se e-inspektor gde će biti uvezane sve inspekcije. Po toj magistrali, kaže, već putuju podaci pravosudnih organa, funkcioniše i e-katastar.

"To je prvi stub digitalizacije - javna uprava. Drugi stub je reforma prosvete. Treći je it društvo, u čemu napredujemo. Izvoz u it sektoru bio je 900 miliona evra, a sada će premašiti 1.2 milijarde evra. Četvrti stub je it infrastruktura", 

Ona se, kaže, odnosi na izgradnju tehnoloskih parkova, fakulteta, potom broadband infrastrukture koja će omogućiti digitalnu nastavu. Strateški projekat na tom polju je, navodi, izgradnja data centra u Kragujevcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво