Aranđelovac formira radno telo za prevenciju narkomanije

Nakon što je pre nekoliko dana preminula 15-godišnja devojčica iz Aranđelovca, koja je prethodno na kućnoj žurci uzela tabletu ekstazija, građani Aranđelovca protestovali su tražeći veće angažovanje svih nadležnih institucija u borbi protiv narkomanije. Reagovali su policija i lokalna samouprava, pa će biti formirano radno telo za prevenciju narkomanije u toj opštini.

Smrt petnaestogodišnje tinejdžerke, posle uzimanja tablete ekstazija na žurci u Aranđelovcu, pokrenula je akciju "Ne okreći glavu, reci ne". Mirnim protestom, želili su da upozore, na kako kažu, sve veću dostupnost narkotika, mladim ljiudima, ali i da zatraže hitno reagovanje nadležnih organa u suzbijanju njihove prodaje.

"Naši zahtevi su da se oformi posebno radno telo, koje će raditi na problemu narkomanije, da policija, tužilaštvo i sud rade svoj posao, da se radi na edukaciji dece i roditelja, da naša deca nauče da kažu ne drogama", kaže Ivan Ivanović iz Udruženja građana "Aranđelovčani i Aranđelovčanke".

Edukacije moraju biti o vrstama droge, posledicama koje droge ostavljaju, tako i prvenstveno o zdravim stilovima života, smatra Ana Đorđević iz istog Udruženja.

"Smatram da na ovome ne treba da stanemo, dok ne ispunimo naše ciljeve, a to je da sklonimo dilere sa ulice", kaže Gordana Stefanović iz udruženja.

Na istom zadatku i lokalna samouprava. U saradnji sa građanima i instititucijama, kažu, radiće na edukaciji i prevenciji. U škole i vrtiće uveden je video nadzor, predviđene dalje mere za smanjenje kriminaliteta.

"Ja se nadam da ćemo dobiti od svih naših sugrađana, sve naše dece, neke podatke koji će usmeriti šta treba da rade nadležne institucije. Da se dođe do onih najsitnijih koji preprodaju drogu, da se kazne, što donose tu najveću nesreću, pošast u naš grad", kaže predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović.

Policija je od početka godine, zaplenila oko 11 kilograma različitih narkotika, i procesuirano je tridesetak lica zbog krivičnog dela, neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Na inicijativu policije i opštine u Aranđelovcu danas zaseda savet za bezbednost, na kojem će biti formirano radno telo za prevenciju narkomanije u toj šumadijskoj opštini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара