Zdravstvo u šabačkom kraju do Velikog rata

Počeci javnog zdravstva u Srbiji vezuju se za Šabac – grad koji je imao prvu bolnicu, apoteku, rendgen. U knjizi "Zdravstvo u šabačkom kraju do Velikog rata" Predraga Tojića navodi se ko su prvi lekari koji su razvijali srpsku i šabačku medicinu, organizovali prve vakcinacije i banjsko lečenje.

Čuven po svemu naprednom i novom, Šabac je još 1826. imao bolnicu o kojoj je pisao Joakim Vujić. Do tada, bolesne i ranjenike lečili su vidari, a prvi školovani lekar u Srbiji i Šapcu bio je Jovan Stejić, koga je angažovao gospodar Jevrem.

Među onima koji su trajno ostali u ovom kraju izdvaja se okružni fizikus, doktor Antonije Groder, koji je u Šapcu službovao 42 godine.

"On je lično izveo 98.000 i nekoliko stotina vakcinacija u okrugu, a okrug je bio kao današnji Mačvanski okrug", kaže priređivač knjige Predrag Tojić.

Spomen-ploča doktoru Groderu postavljena je na zgradi Istorijskog arhiva u Šapcu, koja je nekada bila prva okružna bolnica.

Knjiga doktora Pedraga Tojića o zdravstvu do Velikog rata značajan je dokument, jer Arhiv, kažu istoričari, čuva građu tek od 1919. godine.

Istoričar Ivan Dosković podseća da je prvi rendgen uređaj na Balkanu bio u Šapcu, a doneo ga je 1899. godine doktor Avram Vinaver.

U knjizi autor ne zaboravlja ni prvu ženu lekara, doktorku Dragu Ljočić, ni doktora Mihaila Dunjića koji je svoju imovinu zaveštao Šapčanima, kao ni književnika Lazu Lazarevića.

Da je priredi odlučio je 2008. na godišnjici primirja u Kompjenju u Francuskoj, u čijem kopleksu do tada među zastavama saveznika nije bilo srpske.

"Imao je tu čast da kao državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu sa našim ambasadorom, mojim imenjakom Predragom Simićem, budem službeni deo Srbije koji je vratio zastavu", kaže autor.

Između korica ove vredne knjige, prema rečima recenzeta, smešten je lek protiv zaborava, priča o posvećenosti pozivu i čoveku, koju je autor pisao sa velikom pažnjom, kao nekada, prema pacijentima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво