Đurović: Srbija mora da ima strategiju za migracije

Odluka pojedinih evropskih zemlja da napuste Globalni sporazum o migracijama UN ne ugrožava poziciju Srbije po pitanju priliva migranata, izjavio je direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović. 

Radoš Đurović ocenio je da aktuelnost te teme u UN šalje poruku Srbiji da pitanju migracija mora da posveti posebnu pažnju i formira sopstvenu politiku.

"Srbija mora da ima svoju strategiju. Odstupanje pojedinih zemalja od sporazuma predstavlja korak nazad jer pokazuje neprihvatanje globalnog karaktera migracija i neminovnog globalnog rešenja jer se taj rastući problem ne može rešavati individulano", rekao je Đurović za Tanjug. 

Dodao je da je ideja bila da dokument postane temelj za donošenje međunarodnih sporazuma za rešavanje različitih pitanja i tema iz oblasti migracija, a po ugledu na onaj o ljudskim pravima. 

Prema njegovim rečima, istupanje SAD, Mađarske, Poljske, Austrije i juče Bugarske iz te globalne incijative predstavalja i odraz izolacionističke politike u pogledu migracija. 

"Istupanja postaju vrsta trenda koji čini se ima za cilj pridobijanje populističkih poena", upozorio je Đurović.

Navodeći da odluka evropskih zemalja da napuste sporazum ne može direktno da ugrozi Srbiju, Đurović je podsetio da je sporazum politički dokument koji ne sadrži mehanizme primene na terenu, ali Srbiji šalje poruku da mora da postavi i formira svoju politiku u oblasti migracija, da ima sopstveni pogled na rešavanje problema.

"Srbija na tom planu mora da vidi i ko su glavni akteri i faktori po pitanju migracija na Balkanu i ovom delu sveta i u tom smislu sa EU mora da razvija dalje odnose kako bi mogla da učestvuje u rešavanju problema migracija", rekao je on. 

Prema njegovim rečima, taj neobavezujući sporazum, proistekao iz činjenice da su migracije globalni a ne pojedinačni probem, predviđa principe na kojima države treba da se rukovode u oblasti migracija.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je juče, nakon istupanja Bugarske, na jedinstvo Evrope po pitanju migracija i drugih problema uz ocenu da ukoliko jedna, dve ili tri države napuste pakt o migracijama UN, EU ne može da čuva sopstvene interese.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво