Zaštita spomenika posvećenih Velikom ratu

Godina u kojoj obeležavamo vek od Velikog rata je i prilika da pokažemo da li smo dostojni potomci njegovih junaka. Čuvajući sećanje na tužnu i slavnu prošlost brinemo o podignutim spomenicima i spomen-obeležjima koji opominju na velika stradanja u Prvom svetskom ratu.

Restauracija zdanja "Srpske kuće" i realizacija osavremenjene postavke u muzeju na Krfu, ali i spomen-ploče u Guviji u Grčkoj, u susret jubileju stogodišnjice od Prvog svetskog rata, delo su stručnjaka službe spomeničke zaštite Srbije. Baštinari su i ove godine nastojali da pojedinim spomenicima bude vraćen sjaj vremena kada su bili podignuti.

"Izdvojio bih pre svega okončanje radova na Vojnoj kapeli i Kosturnici u Zejtinliku u Grčkoj. Zatim sanaciju Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, na Beogradskoj tvrđavi i okončanje Projekta rekognoscranja, kartiranja i mapiranja vojnih spomen-obeležja u Republici Makedoniji", kaže arhitekta konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika Srbije Aleksa Ciganović.

Briga o spomenicima, spomen-grobljima i obeležjima kojima čuvamo uspomenu na pale borce-slavne heroje i njihova dela, regulisana je Zakonom o ratnim memorijalima.

"Time je uspostavljeno nekoliko veoma važnih obaveza za teritorijalnu nadležnost za Zavode kao i za Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – kao centralnu ustanovu zaštite. Te nadležnosti se sastoje u vođenju evidencije i kartiranju, mapiranju i vođenju centralnog registra za Vojne memorijale iz dvadestog veka. Takođe osnovan je Savet za obležavanje vojnih tradicija", kaže arhitekta Ciganović.

U 2019. prioritet zaštite spomenika Prvog svetskog rata jeste restauracija spomen-grobalja u Makedoniji, Poljskoj i Rumuniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи