"Zlatni indeks" FPN-a – svedočanstvo jednog vremena

Na Fakultetu političkih nauka predstavljena je monografija "Zlatni indeks" generacije koja je fakultet upisala 1967/1968. godine. To je, kažu, njihov doprinos jubileju fakulteta koji proslavlja pet decenija od osnivanja.

Autori navode da je monografija lično i društveno svedočanstvo vremena u kome su studirali. Fakultet su, kažu upisali u jednoj, a penziju dočekali u četvrtoj po redu državi. Od SFRJ do Srbije stasala je generacija istaknutih diplomata, novinara, profesora, stručnjaka koje će, veruju, pamtiti pokolenja.

Među njima je i jedan od omiljenih profesora na FPN-u Čedomir Čupić. Kao urednik monografije veruje da je ona bogat materijal za sve sadašnje i buduće generacije jer iz nje mogu da nauče kako se obavlja profesija i šta u profesiji znači poziv.

"Ponosan sam što pripadam ovoj generaciji jer nije napravila samo stručnjake već ljude koji su ugradili u sebe vrednosni sistem moral i kulturu. Na neki nači spojili su dve moći – moć saznanja i moć savesti", rekao je Čupić.

Dodaje i da su njegove kolege ozbiljno prihvatile studije i ostali verni profesiji i profesionalizmu.

Od vrsnih profesora koji su bili sa druge strane katedre u to vreme, izdvajaju Ratka Božovića. Osvrnuo se na generaciju koja je studije započela u vreme velikih studentskih protesta.

"Ja sam zastao i zapitao se da li se ja dobro sećam, da li je moja percepcija dobra i mogu li odgovoriti zadatku da u monografiji pišem o ovoj generaciji. Kasnije mi se učinilo kada sam vratio film unazad, da sam mogao napisati knjigu. Mislim da bi uz zlatni indeks koji je u naslovu moglo da stoji i – zlatne ličnosti. Ne znam ni za jednu osobu koja se javno obrukala. Došle su neke novije generacije u kojima su moji studenti, koji su sa stanovišta onog što moraju biti – kritičari vlasti, sistema, naših života, oni su takvi poltroni i sramota", naveo je Božović.

O vrednosnom sistemu generacije govorio je i recenzent knjige, profesor FPN-a Veselin Kljajić.

"Ova knjiga je ogledalo i zapis vremena, za nezaborav ne samo budućih već i svih ostalih generacija koje su izgubile idole i vrednosne sisteme. Ova generacija je jedna od onih koje su uspostavile meru vrednosti za buduća pokoljenja. Nadam se da će ovaj zlatni indeks biti podsticaj da krenu vašim stopama, možda ne po uspešnosti jer ste jedna od najuspešnijih, ali makar po tome što će podsetiti na jednu tešku reč, a to je kontinuitet. Ja se nadam da neće biti nepoznanica svima nama koji smo došli posle", rekao je Kljajić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи