Srpska žena u Velikom ratu – bolničarka, ratnica i glava kuće

Brojnim manifestacijama, izložbama, dokumentarnim filmovima obeležava se stradanje srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu. Često se zaboravlja da je među njima bio i znatan broj žena, ne samo u ulozi bolničarki već i rame uz rame s vojnicima na frontu.

Odajući poštu junacima i svima koji su nedrili otadžbinu ispunjeni ponosom, pletemo vence slave i zahvalnosti stamenoj, srčanoj, mudroj i, pre svega, hrabroj ženi srpskoj. Onoj koja je svog sina jedinca, muža, oca i brata ispratila u rat.

"Kada govorimo o učešću žena u Prvom svetskom ratu, često padaju na pamet žene u milosrdnim misijama. Naravno, prva asocijacija je na Nadeždu Petrović, koja je nesebično žrtvovala svoj život u humanitarnoj misiji u zbrinjavanju ranjenika i spasavanju obolelih vojnika. Tu su i Ljubica Čakarević, Lenka Rabasović, naravno Milunka Savić, najodlikovanija žena-ratnica, vitez 'Karađorđeve zvezde' i 'Legije časti'", kaže istoričar u Institutu za savremenu istoriju Nemanja Dević.

Da je otadžbina preča i od života, dokazale su žene-junaci, koje su rame uz rame, sa saborcima, izvojevale velike bitke.

"To je i podvig svih žena zaraćene Srbije u ono vreme. Ja bih samo izneo primer Radojke Ristivojević iz sela Kusatka, koja je u ratu izgubila muža i tri sina. Njeni potomci govore i danas da je to bila žena koja je kasnije bila i majka i baka koja je i u ratnom vremenu zadržala i održala i tu kuću i to domaćinstvo. Takvih žena je bila puna Srbija posle 1918", objašnjava istoričar Dević.

Na mestima gde je ispisana istorija do 1918. na spomen-obeležjima i grobljima iz Prvog svetskog rata, pokolenja odaju počast negujući tradiciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи