Dobro stanje u budžetu omogućilo veće penzije

Prvi deo uvećane oktobarske penzije, dobilo je i oko milion i 400 hiljada penzionera koji primanja dobijaju iz dva dela. Većina njih ima pet odsto povišice, dok je ostalima zbog ukidanja privremenog umanjenja penzija, ček znatno deblji.

Sa oktobarskim čekom, svaki penzioner dobio je više nego na prethodnom. Prosečna penzija sada je 26.320 dinara, i za 5,4 odsto veća nego prošlog meseca.

Najniža penzija je 15 hiljada dinara, dok je najviša dostigla 132 hiljade.

U protekle četiri godine, procentualno najviše su porasle najniže penzije, koje nisu ni umanjivane, a sada su imale i četvrtu povišicu. Ipak, u odnosu na 2014. pre umanjenja, sve penzije su veće od osam do 13,3 odsto.

Tako je, na primer, penzija koja je prošog meseca bila 34 hiljade dinara, veća za 1.700, a penzija od 55 hiljada za nešto više od devet hiljada dinara. Onima koji su prošlog meseca prilmili 71 hiljadu dinara sada sleduje 14 hiljada dinara više. Stanje u budžetu omogućilo je veće penzije, a od toga će zavisiti i dalji rast penzionerskih primanja.

"Penzioneri su pretrpeli dosta, znali su da veruju u ovu Vladu. Mi želimo njima na neki način da pomognemo da penzije porastu, jer materijalni položaj svih građana a i naših penzionera je nešto što je nama jedan od prioritetnih zadataka", rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Za isplatu penzija od ovog meseca potrebno je 46 milijardi dinara, 3,3 milijarde više nego do sada. Dobra vest iz PIO fonda je da je u ovoj godini u odnosu na prošlu, naplata doprinosa veća za devet odsto.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 11. nov 2018, 19:53) - anonymous [neregistrovani]

Možda sam mator, glup i ćorav

Pa ne mogu da vidim i razumem to pompezno najavljeno "povećanje". Nesporno je da sam na prošlom čeku imao tri cifre - iznos penzije bez umanjenja, umanjenje i iznos koji mi je uplaćen na tekući račun.
Na ovom novom čeku sa pompezno najavljenim "povećanjem penzije" i "nikad većom penzijom" prva cifra je potpuno ista kao na prethodnom, jedino što nema umanjenja. Znači isplaćena mi je penzija bez umanjenja. O kom "povećanju" je reč?
Gospodo odgovorni ako nas penzionere smatrate ljudima nižeg reda, to ne znači da nam je i inteligencija na nižem nivou.

(nedelja, 11. nov 2018, 11:53) - milan lala [neregistrovani]

Nepravedna raspodela

Podela je nepravedna, bogatima daj da budu jos bogatiji a siromasnima, da budu jos siromasniji , da razlika izmedju bogati i siromasni bude sto veca. Nije vazno sto nema mnogo bogati penzionera ali sam cin takve raspodele je nepravedan i bode oci svakom. Sramota. kakav je to odnos prema siromasnim penzionerima koji su apsolutna vecina ? Trebalo je da se odredi povisica suma novca koju drzava moze izdrzati da plati, ista suma novca kako za bogatog tako i siromasnog penzionera svima ista poviisica na primer 4500 dinara svima . To bi bio jedan moralno i humano odbranjiv cin. I da se tako izracunato povecanje penzija motivise , teskim zivotnim uslovima kroz koje su siromasni penzioneri prosli i polaze te da ce se ovakva raspodela odvijati i u narednom periodu sve dok najnize penzije ne dostignu minimalni nivo koji garantuje minimalni kvalitet zivota . Tek tada vrsice se podela procentualno pa mogu bogati penzioneri da dobiju vise. Ne mogu siromasni penzioneri da budu kaznjavani zato sto su siromasni . Gde je bila partija penzionera kad se pravio racun ?

(nedelja, 11. nov 2018, 10:33) - anonymous [neregistrovani]

Gde je logika

Ko ima 34 dobio je 1700 din vise a ko imao 70 on je dobio 14 hiljada. Dobar proracun znaci ko nema da nema i dalje a ko ima da ima jos vise

(nedelja, 11. nov 2018, 08:57) - mima [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Izvukli smo se iz krize, sad se može razmišljati i o povećenju penzija i plata.

(subota, 10. nov 2018, 21:00) - Daliborka [neregistrovani]

Priznanje

Dobro odradjen posao, na zadovoljstvo drzave i gradjana Srbije.