Hočevar: Veliki greh je ne izgrađivati puteve i zajednice mira

Jedinstvena poruka mira i vera u bolju budućnost stižu sa međunarodne konferencije o evropskom identitetu koju je organizovala Beogradska nadbiskupija. Deo je trodnevnog programa posvećenog stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata i "Godini zajedništva".

Oda radosti za dobrodošlicu na svojevrsni mirotvorni sabor, kako je konferenciju nazvao beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. U tri panela, manje o događajima iz Velikog rata, više o filozofiji mira, pomirenja i saradnje i izazovima s kojima se Evropa suočava.

"Veliki greh je odbaciti preventivne mere koje bi mogle da preduprede i preduhitre ratove. Veliki greh je ne izgrađivati puteve i zajednice mira", rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup posebno je pozdravio predstavnike Srpske pravoslavne crkve, s kojom je, kaže, pripremano i zajedničko bogosluženje. Sa skupa i stav Evropske unije.

"Kako konflikt pretvoriti u saradnju – time se bavi Evropska unija. Naša aktivnost na Zapadnom Balkanu jeste da promovišemo dijalog, posebno Beograda i Prištine, koji je osnovni element napretka", kaže Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Doajen srpske diplomatije Darko Tanasković veruje da poruke konferencije neće biti samo deklarativne: održava se u državi koja je najviše stradala u Velikom ratu, a nadbiskupija koja je organizuje u zgradi je nekadašnje austrougarske ambasade.

"Bilo bi sasvim nerealno očekivati da je potpuno i konačno odstranjivanje sukoba, pa i onih ratnih u ljudskim stvarima uopšte izvodljivo, jer svet nikada nije živeo bez dinamike sukobljavanja, od pojedinačnog do međudržavnog. Ali je, s druge strane, verovatno ipak moguće postići da ta dinamika, aktuelno i potencijalno, ne bude glavno obeležje međuljudskih, unutardruštvenih i međunarodnih odnosa kao što je to danas slučaj", rekao je Tanasković.

S posebnom pažnjom, beogradska nadbiskupija iščekuje dolazak bečkog kardinala Krištofa Šenborna, koji će predvoditi svečano bogosluženje za "mir, pomirenje i pravdu među narodima".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво