Tramvaj broj 1 – od Slavije do Kalemegdana preko Terazija

Beograd će narednih godina ponovo dobiti tramvajsku liniju broj jedan, koja će saobraćati od Slavije do Kalemegdana, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Goran Vesić je podsetio da je tokom prošle godine studija saobraćajnih stručnjaka pozitivno ocenila opravdanost potrebe za uvođenjem pomenute linije.

"Tokom narednih godina krenućemo u realizaciju projekta uspostavljanja tramvajske linije od Slavije do Kalemegdana, gde će se ona račvati levo i desno. Linija će ići preko Trga republike, kroz Vasinu i preko Studentskog trga, Uzun Mirkovom do Kalemegdana", rekao je Vesić gostujući na TV Studio B, prenosi Beoinfo.

Istakao je da će se radovi na realizaciji tog projekta odvijati postepeno.

"Prvo će prilikom rekonstrukcija Vasine ulice i Studentskog trga, koje počinju sledeće godine, biti postavljene šine koje će jednim delom prelaziti i preko Trga republike. Kasnije, kada se bude radila rekonstrukcija Terazija i Ulice kralja Milana, šine će biti postavljene i na tom delu. Posebno sam zadovoljan činjenicom da će centar grada, odnosno Ulica kralja Milana, postati saobraćajnica kojom će prevashodno saobraćati tramvaji. Ova ulica će na taj način oživeti jer će imati više prostora za šetnju ili bašte ugostiteljskih objekata", rekao je Vesić.

Govoreći o ostacima zidina koji su pronađeni tokom rekonstrukcije Trga republike, Vesić je rekao da će se sledećeg četvrtka, kada se završe arheološka istraživanja, znati da li su u pitanju ostaci Stambol kapije ili Virtemberške kapije.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 10. nov 2018, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

Svasta....

..u eri elektricnih autobusa oni bi tramvajem kroz centar Beograda. Malo nam je buke koju sada imamo pa su nam potrebni jos i tramvaji preko Terazija i u ulici Kralja Milana.

(subota, 10. nov 2018, 07:58) - Радан [neregistrovani]

Зашто забадати трн у здраву ногу?

Значи предстоји нам опет раскопавање улица, застоји, уска грла....Па већ имамо аутобуске и тролејбуске линије које покривају тај правац.

(subota, 10. nov 2018, 05:14) - anonymous [neregistrovani]

Cyber

Tramvaj je neka vrsta tradicije grada. Mnogi gradovi u evropi ih nemaju. Dakle ide se na kartu tradicije kao reklama turistima sa parolom "Beograd BAŠ kao nekad".

(petak, 09. nov 2018, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

Opravdanost?

Da li se misli na povezivanje Slavije i Kalemegdana ili na opravdanost uvođenja baš tramvaja, kao najgore opcije? Zašto ne autobus ili barem trolejbus, za koje već postoji skoro kompletna infrastruktura? Zašto postavljati šine i uzimati jako skupa šinska vozila? Čista ludost! Pa bolje da uvedete neki sistem žičare, na 10-15 metara iznad zemlje, nego glupi tramvaj koji nigde ionako neće moći da prođe. Možete da kupite i električne autobuse. U stvari, ne mogu da zamislim goru ideju od tramvaja.

(petak, 09. nov 2018, 19:11) - anonymous [neregistrovani]

Planirana izgradnja podzemne garaze na Studentskom trgu

znaci unistavanje arheoloskog nalazista Singidunuma koje se nalazi upravo ispod studentskog Parka.