Simbol Gornjeg Milanovca zamalo završio na dobošu

Zbog duga od tri hiljade evra, "Norveška kuća" u Gornjem Milanovcu zamalo je završila na dobošu. Društvo koje neguje tradicionalno prijateljstvo dva naroda oglasilo je prodaju imovine vredne više od pola miliona evra. U poslednjem trenutku postignut je dogovor o poravnanju.

Milanovčane je začudila informacija da "Norveška kuća" može otići na doboš.

I u društvu Norveške i Srbije – iznenađenje. Iako je proces zbog dugovanja trajao najmanje sedam godina, kažu da nisu obavešteni o odluci.

Ipak, javno nadmetanje neće biti održano, jer je ovaj spor danas dobio obrt.

"Tako da smo i ovo kad smo saznali brzo stupili u kontakt sa advokatima oštećene strane i danas smo se dogovorili sa njima i potpisali poravnanje", rekao je Dragan Marković, generalni sekretar Norveškog društva Srbija.

"Norveška kuća" broji više od tri decenije – predstavalja kombinaciju vikinškog broda i tradicionalne srpske kuće, a u njenom srcu je muzej posvećen sudbinama više od 4.000 ljudi poslatih u radne logore u Norvešku za vreme Drugog svetskog rata. Zarad zaštite, lokalna samouprava nudi da preuzme vlasništvo. 

"Da Gornji Milanovac bude formalno vlasnik i zabranom gradnje stiče se mogućnost da opština Gornji Milanovac direktno radi na renoviranju, održavanju ovog kulturno-istorijskog spomenika", istakao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

U Gornjem Milanovcu održavaju se brojne manifestacije u čast istorije i kulture dva naroda i kroz razne vidove saradnje neguju prijateljstvo sa norveškim gradom Mušjen.

broj komentara 0 pošalji komentar