Rudnik – šumadijska planinska lepotica

Mnogi će predstojeće dane iskoristit za odmor. Prirodne lepote i gostoprimstvo itekako su aduti seoskog turizma na obroncima Rudnika.

Gostima na Rudniku Markovići rado otvaraju vrata. Više od decenije bave se seoskim turizmom, pa brinu o svakom detalju. Cvetne bašte i u novembru, dodatno doprinose seoskoj idili, koju domaćini kažu, turisti sve više vole.

"Dopada im se kod nas u našem domaćinstvu, prvenstveno udoban smeštaj, jako smo blizu centra, 300 metara, malo sklonjeni, a blizu", kaže Zorica Marković.

O blagodetima šumadijske planinske lepotice zna se od davnina. Još dvadesetih godina prošlog veka Rudnik je proglašen za vazdušnu banju.

"U periodu kada je Rudnik proglašen za vazdušnu banju, između dva rata, mnogi Beograđani su ovde gradili svoje vile i letnjikovce. To je bio jedan raj za oči, tako da je, da su Rudničani ceo ovaj deo prozvali Mali raj", ističe meštanin Rudnika Momčilo Paunović.

Za odmor u seoskom ambijentu danas se najviše interesuju gosti iz velikih gradova. Željni odmora, domaće atmosfere i topline koju domaćini nesebično dele. Upravo takav doživljaj imaju i turisti iz inostranstva.

"Rudnik je više za neki vikend turizam, gde ono dođeš da se opustiš, da napuniš baterije, a sad neki konkretan sadržaj se ne nudi sem neke šetnje. I ono, bukvalno je to da se opustiš i da znaš da si odmorio glavu", navodi Zorica Otović sa Rudnika.

Na rudničkim padinama kažu ukrštaju se vetrovi, a prepliću se istorija i prirodne dragocenosti. Zato se oni koji su se opredelili za seoski turizam, trude da u autentičnim ali i novoizgrađenim objektima turistima obezbede što bolje uslove smeštaja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво