Đorđević: Osuditi sve akte genocida

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je da je pre 80 godina, na sutrašnji dan, 9. novembra 1938. godine, "čitav evropski kontinent obuzela tama, najcrnja noć evropske civilizacije i evropskih naroda", kada je u takozvanoj Kristalnoj noći počeo nacistički pogrom nad Jevrejima u Nemačkoj, a potom i u okupiranoj Evropi i nad drugim narodima.

Na Memorijalnom koncertu povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u Narodnom pozorištu u Beogradu, Zoran Đorđević je podsetio da je pod tim "eufemističkim nazivom 'Kristalna noć' počela poslednja, najmonstruoznija faza plana koji su nacisti takođe eufemistički nazvali 'Konačno rešenje jevrejskog pitanja'". 

"Prikladno bi bilo reći da su na taj dan jedni zaspali dubokim snom, dok su drugi, poput divljih zveri, grabili svoj noćni plen veličajući bezumnu ideologiju militarizma i navodne rasne superiornosti", rekao je Đorđević i dodao da je time "veliki nemački narod, do tada jedan od ključnih nosilaca progresivnih ideja, dozvolio sebi da krene retrogradnim putem, putem divljaštva i varvarstva", nanoseći i sebi samom veliku štetu.

Podsetio je da kada su zapadne demokratije 1939. konačno shvatile da moraju da se suprotstave Adolfu Hitleru, "za mnoge već bilo kasno", jer je "pedantno isplanirani sistem masovnog ubijanja jevrejskog naroda u nacističkoj Nemačkoj, Holokaust, počeo mnogo ranije", već po dolasku na vlast nacista 1933. godine.

Đorđević ukazao i da je, "takođe na evropskom tlu, nešto južnije od Dahaua, Mauthauzena i Aušvica, jedna druga fabrika smrti, Jasenovac, uz druge koncentracione logore ozloglašenog ustaškog sistema gubilišta, od kojih je najmonstruozniji jedini logor na svetu koji je služio isključivo za sistematično ubijanje dece, Jastrebarsko, takođe je danonoćno radio sve vreme od 1941. do 1945. godine".

"Najveći broj žrtava u tim logorima bili su Srbi, iako su se u njima isto tako sistematično ubijali i Romi i Jevreji sa teritorije bivše Kraljevine Jugoslavije, a sve prema fašističkom ustavu i zakonima jedne nove, varvarske i monstruozne tvorevine – Nezavisne Države Hrvatske", rekao je Đorđević.

Istakao je da su Srbi na početku Drugog svetskog rata "svesno pružili snažan otpor Hitleru, odbivši da prihvate nacističku dominaciju Evropom i kada su masovnim protestima izazvali Martovski puč (1941) i poništenje dokumenta kojim se Jugoslavija priključila Trojnom paktu". 

"'Bolje rat nego pakt', glasio je prkosni poklič srpskih rodoljuba. 'Bolje grob nego rob', reči su koje bolje nego išta drugo opisuju slobodarski duh srpskog naroda", rekao je Đorđević i naglasio da je srpski narod svesno prihvatio posledice svog otpora. 

"U iznenadnom bombardovanju srpskih gradova koje je Luftvafe izvršio u rano jutro 6. aprila, staro gradsko jezgro prestonog grada Beograda bilo je doslovno razoreno, pri čemu nisu pošteđene ni takve institucije kulture kakva je zgrada Narodne biblioteke sa oko 350.000 knjiga, Vaznesenjska crkva koja je u tom trenutku bila prepuna vernika prisutnih na jutarnjoj službi, kao i kompleks zgrada Starog dvora koji je u tom trenutku imao javnu, a ne administrativnu namenu", rekao je Đorđević. 

Ukazao je da su nacističke vlasti posle kapitulacije Kraljevine Jugoslavije u zemlji uvele užasan teror da bi suzbile otpor srpskog naroda, "uključujući i zloglasnu računicu po kojoj je za jednog ubijenog nemačkog vojnika streljano 100, a za svakog ranjenog 50 nasumično odabranih srpskih civila", tako da je veliki broj srpskih gradova, varošica i mesta bio desetkovan već te, 1941. godine.

Međutim, "ono na šta nismo računali, i po čemu smo vrlo slični s jevrejskim narodom u Nemačkoj koji nije mogao da shvati toliku iznenadnu mržnju od strane svojih nemačkih sugrađana, to je sudbina koja je srpski narod zadesila u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH)", rekao je Đorđević.

Podsetio je da je prema podacima zvaničnog memorijala žrtvama Holokausta države Izrael "Jad Vašem", na teritoriji NDH "više od 500.000 Srba ubijeno na užasno sadističke načine (pretežno tokom leta 1941. godine), 250.000 je bilo proterano, dok je drugih 200.000 bilo prisiljeno da prihvati katolicizam".

"I pored svih žrtava, srpski narod je nastavio otpor nemačkom okupatoru i svom novostečenom krvniku, Hrvatima, i dva antifašistička pokreta koja su u najvećoj meri bila sastavljena od Srba, Ravnogorski pokret i Narodnooslobodilački pokret, iz dana u dan bivala su sve snažnija i efikasnija, dok je ovaj potonji, Narodnooslobodilačka vojska, izrastao do kraja rata u respektabilnu vojnu silu od 800.000 vojnika, najvećim delom srpske nacionalnosti. Ta vojska je, uz asistenciju Crvene armije i u koordinaciji s drugim saveznicima u značajnoj meri doprinela oslobođenju zemlje i bezuslovnoj kapitulaciji nacističke Nemačke i njenih satelita", rekao je Đorđević. 

Naglasio je i da je nova Jugoslavija, čiji se međunarodni ugled u velikoj meri zasnivao na zadivljujućoj snazi srpskih bajoneta i na zaprepašćujuće velikom stradanju nevinog srpskog civilnog stanovništva, bila je jedna od zemalja osnivača Organizacije ujedinjenih nacija, i poretka slobodnog, demokratskog sveta".

Đorđević je ukazao i da je "u mnogim zemljama tog sveta zabranjeno veličanje ili negiranje Holokausta", ali da "negiranje i veličanje genocida nad srpskim stanovništvom u NDH nigde nije zabranjeno zakonom". 

"Jasno je da oni koji negiraju i opravdavaju jedan ili drugi genocid i revidiraju istoriju pripadaju podzemnom svetu bezumlja i destrukcije koji je čovečanstvu naneo nezamislivo mnogo zla, i za koji smo mislili da je sasvim poražen pobedom saveznika u Drugom svetskom ratu. Ti besramni glasovi su sve snažniji u svetu, a, nažalost, mogu se čuti i u našem neposrednom okruženju, i to na institucionalnom nivou, i to upravo od onih koji bi trebalo da ne progovaraju i da se ne ponose svojom ulogom u Drugom svetskom ratu", rekao je Đorđević.

"Uveren sam da je došlo vreme kada je potrebno da se, na globalnom nivou, usvoji jedna opšta preporuka da svako negiranje ili relativizacija Holokausta, Porejmosa i genocida nad srpskim stanovništvom u NDH bude sankcionisano krivičnim zakonikom", rekao je Đorđević.

"Neka je večna slava i hvala svim nevino stradalim žrtvama fašizma i antisemitizma, kao i onima koji su učestvovali u antifšističkoj borbi! Smrt fašizmu", zaključio je je Đorđević. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво