Predstavljena spomenica "Spajajući istok i zapad"

U Francuskom institutu predstavljena je knjiga "Spajajući istok i zapad" – spomenica Predragu Simiću. Zbornik najreprezentativnijih radova Predraga Simića, diplomate i univerzitetskog profesora, priredila je Jasminka Simić. Izdavač je Institut za međunarodnu politiku i privredu.

Doktor Predrag Simić se i kao naučni istraživač, zatim kao univerzitetski profesor, ali i diplomata, bavio pisanjem. Kina je bila, i sve vreme ostala, žiža njegovog svestranog interesovanja, ali i drugi delovi sveta, Evropa i njen Balkan.

"Profesor Predrag Simić bio je veliki prijatelj Francuske i veliki predstavnik Srbije u diplomatiji. Dosledno je služio svojoj zemlji, pre svega kao ambasador u Parizu, ali i svojim celokupnim diplomatskim radom i ubeđenjem da je važno jačati međunarodnu poziciju", rekao je ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Ostavio je široku lepezu naučnih radova. Neizostavni su odnosi između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji i šire u regionu. Izuzetno vredno svedočanstvo je knjiga "Put u Rambuje".

"Ono što je posebno važno jeste da je Predrag bio tolerantan čovek i smatrao je da tolerancije mora i treba da bude među narodima na Balkanu. Balkan se kao region razvijao uz uticaj zapadne i istočne civilizacije, a Predrag je želeo da se on razvija na taj način da u njega bude utkan najbolji deo vrednosnih sistema i Istoka i Zapada", istakla je dr Jasminka Simić.

Poseban izbor čine i intervjui iz perioda diplomatske misije u Parizu od 2004. do 2009, gde se zapaža njegovo akademsko znanje u vođenju diplomatije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво