Građani pomogli porodici heroja sa Košara

Šestočlana porodica Popov iz Bačkog Gradišta uselila se u kuću renoviranu sredstvima građana iz cele Srbije. Na inicijativu Udruženja građana Novog Sada i nakon emitovanja priloga u Dnevniku RTS-a, sakupljeno je 1,2 miliona dinara za obnovu kuće.

U trošnoj kući sa krovom koji prokišnjava i u samo jednoj prostoriji, bez ikakvih primanja, od nedovoljne socijalne pomoći, živela je porodica Popov. Sa dograđenih 50 kvadratnih metara, kuća danas izgleda potpuno drugačije.

"Totalno je drukčije, ovo je sasvim novo. Prezadovoljni smo", rekao je Živko Popov.

Nova kuća, ali finansijska situacija stara. Odlikovani heroj sa Košara, dva puta ranjen u ratu, radio je teške fizičke poslove, nakon čega je doživeo infarkt. Tada mu je oštećeno 30 odsto srca.

Nije radno sposoban, a od 2006. godine čeka invalidsku penziju.

"Živimo samo od te socijalne pomoći, koja je u suštini mala. Dobijamo 18.000 dinara, a lekovi su 11.000", kaže Živko.

Lekove mu kupuju drugovi sa ratišta. Ima ugrađena dva stenta, a da bi preživeo treba da ugradi još dva.

U novoj kući im je malo lakše, jer sada imaju uslovno kupatilo, novu kuhinju i svako svoj krevet.

Goran Bajšanski iz Udruženje građana "Novi Sad" kaže da je Živko njihov heroj.

"I on je u svojoj mladosti, dok je služio vojni rok, branio naš narod i branio našu Srbiju. Srbija ga je s jedne strane odlikovala, a mislim da smo mi kao narod dužni da mu vratimo taj jedan mali gest", ističe Bojšanski.

Pored novca, građani su donirali kućne aparate i tri koze, a čuveni humanitarac, stolar Mile, napravio im je krevete.

"To je ono što nam treba, da ne gledamo kako nam komšija propada, nego da se uključimo i što više pomažemo", kaže stolar Mile Jurković.

Milica, Tamara, Jelena i Lazar danas su imali najviše gostiju do sada, a drugari iz škole pomogli su obnovu kuće. Lekcija koju su danas naučili ostaje domaći zadatak za državu koja ratnom heroju, koga je sama odlikovala, ne može da obezbedi redovna primanja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво