Vojvodina atraktivna destinacija za nemačke investitore

Ambasador Nemačke Tomas Šib izjavio je da je Vojvodina atraktivna destinacija za nemačke investitore, te da će pomoći da se taj trend održi i unapredi.

Šib je posle sastanka sa predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem rekao i da je Vojvodina simbol tolerancije i multietničkog života, što, kako je naveo, potvrđuje nemačka nacionalna manjina koja živi u pokrajini.

Mirović i Šib su razgovarali o intenziviranju saradnje Vojvodine i nemačkih saveznih pokrajina i rezimirali dosadašnju saradnju.

"Želimo da održimo i unapredimo nivo odnosa koje imamo", rekao je Mirović.

Predsednik pokrajinske vlade je ocenio da je poslednjih godina znatno unapređena saradnja sa nemačkim saveznim pokrajinama, a posebno sa pokrajinom Baden Virtemberg, te da je važno u narednom periodu obnoviti, proširiti i unaprediti sporazum AP Vojvodine sa distriktom Štutgart.

Podsetivši da u Vojvodini posluje 50 nemačkih kompanija, predsednik Mirović rekao je da je značajno održati nivo direktnih nemačkih investicija u pokrajini.

"Pokrajinska vlada će nastaviti da kroz promociju potencijala AP Vojvodine, kao i kroz povezivanje privrednih komora, naučnih instituta i univerziteta postojeću ekonomsku saradnju unapredi", rekao je Mirović.

"Intezivirati saradnju Novog Sada sa nemačkim gradovima"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Nemačke razgovarali su o saradnji Novog Sada sa gradovima u Nemačkoj, posebno sa pobratimskim Dortmundom i gradom Ulmom pre svega, a u okviru Dunavske strategije.

Nemački ambasador ocenio je da je najvažnije da se saradnja nastavi, ali i da je treba intenzivirati, u cemu će ambasada pružiti podršku u okviru svojih mogućnosti.

Šib je čestitao Novom Sadu na prestižnoj tituli Evropske prestonice kulture 2021, a Vučević ga je upoznao s međusobnom povezanošću gradova dve zemlje kroz projekte Evropska prestonica kulture 2021 i Omladinska prestonica Evrope 2019.

Ambasador Šib, kome je ovo prva zvanična poseta Novom Sadu, zahvalio je na gostoprimstvu i izrazio spremnost da se nastavi sa negovanjem postojećih veza kao i uspostavljanjem novih partnerstava i oblika saradnje, te poručio da Srbija u procesu evrointegracija uvek može računati na Nemačku kao na pouzdanog i poštenog partnera.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 08. nov 2018, 13:29) - anonymous [neregistrovani]

Kako gde?

I Vrsac je u Vojvodini ali ulaganja nema.Sta reci