Prekinuto detinjstvo – dečji rad i maloletnički brakovi u Srbiji

Srbija bi početkom naredne godine trebalo da dobije Zakon o pravima deteta. Njime će prvi put biti propisano šta se sve smatra ugrožavanjem dečjih prava i ko će i kako za to odgovarati. Najvažnije odredbe odnose se na nasilje nad decom, radnu zloupotrebu i uskraćivanje prava na detinjstvo, rečeno je na sednici Saveta za prava deteta.

Dete koje duže od dva sata radi teške fizičke poslove izloženo je najgorim oblicima dečjeg rada, kaže ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Slavica Đukić Dejanović.

Naglasila je da najgori oblici dečjeg rada postoje, a da porodica nije ni svesna toga, da se roditelji ponose da je njihovo dete vredno i radno.

"Dešava se da deca ne idu u školu jer su pristigli poljoprivredni poslovi. Roditelji se ponose što je njihovo dete radno, a i deca to ne doživljavaju na način koji nije u skladu sa međunarodnim standardima i u najboljem interesu dece", naglasila je Dejanovićeva pred početak pete sednice Saveta za prava deteta.

Pojašnjava da je u Srbiji indeks prekinutog detinjstva i dalje veoma visok, a jedan od razloga za to su maloletničke trudnoće i maloletnički brakovi.

Najvažnije je, dodaje, da se zemlja suoči sa problemom, a međunarodna ocena iz 2017. godine kaže da je Srbija napravila dobar korak na planu detekcije problema i da je ostvarila "značajan napredak".

"Kada su u pitanju najgori oblici dečjeg rada zajednički radi više službi – policija, centri za socijalni rad, inspekcijske službe", pojasnila je Dejanovićeva.

U susret 20. novembru, Svetskom danu deteta, završen je tekst nacrta Zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, gde je u samom tekstu uključeni međunarodni standardi, ali ali i specifičnosti Srbije.

Akcija "Plavo za svako dete" 

Svetski dan deteta obeležava se pod sloganom "Plavo za svako dete" i tog dana u plavoj boji biće osvetljeni pojedini objekti u Beogradu – Palata Albanija, Skupština Srbije, novi most na Adi, fontana na Slaviji.

Ministarstvo građivanarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koridori Srbije pridružiće se akciji i osvetliti most "Vrla" na Koridodoru 10 u plavo.

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da se razvijenost jedne zemlje meri privredom i ekonomijom, ali i pravima deteta.

Naglasila je da Kooordinaciono telo za rodnu ravnopravnost radi sa Unicefom na projektu borbe protiv nasilja nad decom, posebno kada su u pitanju devojčice, Romi.

"Borimo se protiv ranih brakova, pogotovo u romskim porodicama. U opštoj populaciji broj ranih brakova je 6,5 odsto i pada, ali raste u romskoj populaciji", rekla je Mihajlovićeva.

Savet za prava deteta formiran je 16. maja 2002. godine kao savetodavno telo Vlade Srbije sa zadatkom da inicira i prati sprovođenje mera u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalnih pitanja, a koje se odnose na decu i mlade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво