Prekvalifikacijom do posla

Više od sto vrsta prekvalifikacija organizovano širom Srbije kako bi se nezaposleni osposobili za različita zanimanja, od kuvara do servisera računara. Najveći deo obuke, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavlja praktični rad.

Nacionalna služba zapošljavanja organizovala je širom republike više od sto vrsta prekvalifikacija, a samo u Beogradu nezaposleni će se osposobiti za 20 različitih zanimanja, od baštovana i kuvara, do servisera računara i sertifikovanih administratora za Majkrosoft.

U elektronskom poslovanju objašnjava se kako raditi prodaju preko interneta a obuhvata i elektronsko bankarstvo, internet marketing i upravljanje računarskim projektima koji objedinjuju više poslova u jednom preduzeću.

Obuka traje 240 časova, a preduslov za učesnike bio je da imaju najmanje višu školu, da znaju engleski jezik i rade na računaru. Prijavilo se 120 a primljeno je 20 kandidata.

Marijan Bjelajac kaže da je obuka koncipirana tako da posle teorijskog dela, slede vežbe a mogućnost vežbanja postoji i kod kuće.

Uspešnost obuke meri se brojem zaposlenih

Obuka je tek počela, ali predavači ističu da su zadovoljni radom polaznika i navode gde oni mogu, sa tom diplomom, i stečenim znanjem, da nađu posao.

Budimir Puljević, inženjer elektrotehnike smatra da će banke, koje su u Srbiji najviše napredovale u elektronskom poslovanju biti mesta mogućeg zapošljavanja za one koji završe obuku.

Sve obuke u Nacionalnoj službi zapošljavanja su besplatne, a uspešnost obuke meri se brojem onih koji posle toga nađu posao.

"Obično je to u proseku u odnosu na sve obuke koje radimo 30 odsto zapošljavanja. Kod nekih obuka bude i veći procenat", kaže Snežana Marković iz Nacionalne službe zapošljavanja.

Najviše pažnje poklanja se praktičnom delu pa tako obuke za najjednostavnija zanimanja traju 80 sati, a zanimljivo je da najduže traje obuka za pekare, vrlo tražene na tržištu rada - čak 450 časova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво