Šta znače principi održivog razvoja?

Procenjuje se da nijedna kompanija neće moći da posluje na globalnom tržištu od 2030. godine ukoliko ne posluje na principima održivog razvoja, jer neće biti konkurentna. Propisi u Srbiji će se pooštravati, kako bi se dostigli Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Upotrebom recikliranog kartona, kompanija "Hemofarm" sačuvala je 16.000 stabala, stoji u izveštaju o održivom razvoju za 2017, u kojoj je i pristupila Globalnom dogovoru Ujedinjenih nacija.

"Osamdeset odsto kutija u koje pakujemo naše lekove načinjeno je od recikliranog kartona, za 60 odsto smo povećali potrošnju vode iz naših bunara, koristimo vozila na električni pogon i menjamo svetla u energetski efikasniju LED rasvetu", kaže Ronald Zeliger, generalni direktor "Hemofarma" i potpredsednik "Štada grupe".

Glavni ciljevi održivog razvoja su kvalitetno obrazovanje, dobro zdravlje, dostojanstven rad, ekonomski rast i inovacije, odgovorna proizvodnja i potrošnja.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, kaže da će se propisi koji regulišu pitanja standarda i uslova zaštite životne sredine u proizvodnji pooštravati, zapravo ići će ka onom nivou vrednosti koji važi u EU.

"Svi oni koji bi se zainteresovali kako ove kompanije to rade istog trenutka bi im bilo jasno da će ulaganjem u životnu sredinu brže napredovati", kaže Trivan.

Održivog razvoja nema bez učešća žena. U "Hemofarmu" radi više žena nego muškaraca, a u menadžmentu ih je čak 60 odsto.

"Postoje i ozbiljne ekonomske analize koje kažu da učešće makar jednakog broja žena u radu kao i muškaraca može da ozbiljno donese povećanje BDP-a, a postoje analize MMF-a koje kažu da bi se čak u Japanu BDP povećao za devet, a u Indiji za 27 posto", kaže Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u "Hemofarmu"

U skladu sa održivim vrednostima, i papir na kojem je izveštaj štampan nastao je presovanjem organskih ostataka kivija, maslina, kukuruza, grožđa i limuna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво