Koliko je Srbija unapredila položaj osoba sa invaliditetom

Istraživanje Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, koje je finansirano iz republičkog budžeta, pokazuje koliko je Srbija napredovala u sprovođenju mera koje je pre dve godine preporučio Komitet UN-a.

Damjan Tatić iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom kaže da se radi na razvijanju mape pristupačnosti, kao i da je na Javnom medijskom servisu povećan broj programskih sadržaja koji su dostupni gluvim osobama, uz upotrebu titlovanja.

"Kancelarija zaštitnika građana je nacionalni mehanizam za prevenciju torture, budžetski fond se koristi za podsticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, razvijaju se servisi podrške, ali naravno i dalje u Srbiji, i dalje veliki broj javnih objekata, javni prevoz, informacije i komunikacije još uvek nisu pristupačni, što je jedna od obaveza", ukazuje Tatić.

Servisi podrške nisu u dovoljnoj meri zaživeli, napominje Tatić i navodi da svega nekoliko stotina osoba sa invaliditetom koristi uslugu personalnog asistenta, što je apslolutno nedovoljno.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže da se u narednom periodu očekuje veći broj aktivnosti u oblasti izmene zakona, posebno onih kojima se uređuje pitanje starateljstva, odnosno lišavanja poslovne sposobnosti osoba s invaliditetom.

"Važno je da ćemo se baviti temama pristupačnosti, bolje pristupačnosti. To je nešto što zahteva posebnu pažnju, a i jedan broj medicinskih tretmana, koji se preduzimaju u odnosu na osobe s invaliditetom, moraće da se preispita", poručila je Paunovićeva.

Srbija je jedna od 177 zemalja koje sprovode odredbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Pre dve godine, Komitet za prava osoba sa invaliditetom UN-a preporučio je Srbiji šta bi trebalo da uradi do 2020. za bolji položaj tih osoba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво