Karlovačka gimnazija obeležila 227 godina postojanja

Otvaranjem Konfučijeve sale za izučavanje kineskog jezika i kulture, Karlovačka gimnazija, najstarija u Srbiji, obeležila je 227 godina postojanja. Ministarstvo prosvete finansiralo je i rekonstrukciju zgrade gimnazije, koja je spomenik kulture pod zaštitom države. Ideja da tu nikne i najmlađi univerzitetski centar u zemlji naći će se i u Zakonu o Sremskim Karlovcima, koji će pred poslananike Skupštine Srbije u februaru.

Sremski Karlovci imaju najstariju gimnaziju u Srbiji, koja je proslavila 227 godina postojanja, ali i inicijativu, još iz 1861, da se tu osnuje univerzitet. Bezuspešni pokušaji usledili su nakon Drugog svetskog rata i početkom devedesetih, a novu viziju ima aktuelni ministar prosvete.

"Imamo ideju da se u urbanistički celosti obuhvati i periferija Sremskih Karlovaca – da se radi novi kampus, da se pregovara sa investitorima. Pregovaramo i sa Katarom i sa Emiratima i drugim ozbiljnim zemljama", navodi Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Šarčević podseća da poslednjih decenija gimnazija radi kao specijalizovana gimnazija za filologiju živih i klasičnih jezika.

"Ona to radi jako dobro i širi svoje programe, tako da je i današnja tabla i institut Konfučije i kineski jezik, pa uvođenje Norveškog pokazuje koliko je ona invetntivna i koliko ide napred", ističe je Šarčević.

U zgradi Stefaneuma i na prostoru od oko 10 hiljada kvadratnih metara oko nje, trebalo bi da se smesti novi Univerzitet. Tu učenici borave još od 1903. godine, a pripada SPC, koja je dala svoj pristanak za tu inicijativu.

O zemljištu i imovini sa crkvom će se tek pregovarati, a da bi postao novi centar studenata, država mora da se pobrine i za infrastrukturu.

"Država će na našu inicijativu sledeće godine rekonstruisati pet, šest kilometara državnog puta kroz Sremske Karlovce", kaže pokrajinski premijer Igor Mirović.

Ističe da treba gledati unapred i očekuje da će se za tri do četiri godine će se vozom od Beograda dolaziti za tridesetak, do četrdeset minuta.

Mirović podseća i da je značaj Karlovačka gimnazije nemerljiv za naše obrazovanje posebno u onom delu programa koji imaju internacionalni karakter.

"Škola ima veoma razvijenu saradnju sa sličnim ustanovama u drugim zemljama. Nastavićemo da podržavamo program ove i svih drugih škola koje na zaista respektabilan i veoma, veoma kavalitetan način obrazuju našu decu", rekao je Mirović.

Sremski Karlovci kao srpski Oksford

Iako se ne zna visina budžeta, način finasiranja i studijski programi, vlasti Karlovce već nazivaju srpskim Hajdelbergom i Oksfordom. Planiraju da savremenim programima i predavanjima na engleskom, privuku strane studente.

Prema rečima Šarčevića, to je jedan veliki projekat koji će imati više faza. "Zato ne mogu da vam prognoziram kada će to ostvariti", dodaje Šarčević.

Da li će ideja stara 150 godina postati i realnost i da li će preko puta najstarije gimnazije, i iza 224 godine stare Bogoslovije, nići najmalađi univerzitet u zemlji, odlučiće poslanici u februaru kada budu razmatrali novi Zakon o Sremskim Karlovcima.

Od osnivanja, Karlovačku gimnaziju pohađalo je 225 generacija. Sada ima 500 đaka, iz pedeset opština Srbije i Republike Srpske.

Posebnim ukazom Vlade proglašena je školom od nacionalnog značaja za Srbiju.

Zbog svog muzejskog izgleda, Karlovačka gimnazija je bila scenografija za mnoge poznate filmove, poput "Balkan expresa", "Lajanja na zvezde", "Varljivog leta".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво