Sve više turista upoznaje Azbukovicu

Podjednako lepa u sva četiri godišnja doba, netaknuta azbukovačka priroda sve je primamljivija turistima, ali i ljubiteljima ekstremnih sportova. Iako još nedovoljno poznata na turističkoj mapi Srbije, Ljubovija ove godine obara rekorde posećenosti.

Ko izlazak Sunca na Bobiji nije dočekao, taj, kažu, u Azbukovicu kao da nije ni dolazio. Ovu planinsku lepoticu, kako je meštani zovu, pored brojnih vidikovaca krasi i kanjon Trešnjice dugačak 22 kilometara i dubok hiljadu metara, koji je ujedno i stanište beloglavih supova. Gosti sa Bobije, uvek, kažu, odlaze sa najlepšim utiscima.

"Ima zaista mnogo lepog sadržaja da se izađe na vikend sa porodicom ili da se dođe na jedan trening ili šetnju", kaže Predrag Dragičević, koji je došao u obilazak Azbukovice.

Ponosni su Azbukovčani i na reku Drinu, koja je, tvrde, najčistija upravo u svom toku od Bajine Bašte preko Ljubovije do Malog Zvornika.

U poslednjih nekoliko godina uz samu reku sve je više ugostiteljskih etno objekata, u kojima su kapaciteti uglavnom popunjeni tokom cele godine.

"U Ljuboviji smemo pod garanciju da kažemo da imamo jednu gostoljubivost koja je po Srbiji retko viđena. Mi naše goste dočekujemo kao slavske goste, a za slavskog gosta znate da se uvek izdvaja najlepše, najbolje i najvrednije što možemo da mu pružimo", poručuje Nikola Knežević, ugostitelj iz Vrhpolja.

U neposrednoj blizini Ljubovije nalazi se i 13 crkava i četiri manastira, zbog čega je verski turizam u tom kraju u poslednjih nekoliko godina u ekspanziji.

U Turističkoj organizaciji opštine Ljubovija kažu da je ova godina bila rekordna kada je reč o posećenosti njihovog kraja.

"Poseban akcenat stavljamo na sportsko-rekreativni turizam, naše lovačko udruženje je izuzetno dobro ogranizovano, imaju svoju fazaneriju, gazduju jednim velikim lovištem, tako da je lovni turizam nešto na šta ćemo staviti akcenat, zatim planinarenje, brojni planinari već dolaze u naš kraj", ističe direktorka Turističke organizacije Ljubovija Slađana Grujičić.

Koliko je Ljubovija primamljiva gostima svedoči i podatak da samo u vreme Drinske regate taj kraj poseti oko 20.000 ljudi iz cele Evrope.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво