Život i posle dijagnoze karcinoma

U okviru "Ružičastog oktobra", meseca posvećenog borbi protiv raka dojke, članice užičkog Savetovališta "Jefimija", organizovale su tribine i radionice u Užicu, Prijepolju i Novoj Varoši. U Zlatiborskom okrugu, stopa smrtnosti od raka dojke, niža je nego u drugim delovima Srbije.

Kada joj je pre 18 godina dijagnostikovan karcinom, uz porodicu, najveću podršku dobila je u "Jefimiji", kaže Nada Simeunović. Videla je žene koje su prošle ono što nju tek čeka i znala je da može, dodaje, danas prenoseći i sama svoje iskustvo na radionicama i tribinama.

"Postoji život i posle dijagnoze karcinoma dojke, 50 0dsto zavisi od njih a 50 odsto od doktora. Ako se mi borimo oni će nam samo dati vetar u leđa i biće sve u redu", kaže Nada Simeunović, volonter "Jefimije".

"Suština jeste da otkrijemo bolest što pre, a kada je otkrijemo onda da pomognemo oporavak od bolesti i da vratimo obolele u redovan život, ali sada na bolji način", kaže Slavica Simić, predsednica Savetovališta "Jefimija" u Užicu.

One koje su pobedile karcinom daju psihološku i iskustvenu podršku tek operisanim ženama, konstantno afirmišući zdrave stilove živote.

Maja Gulan, hirurg onkolog, potpredsednica Savetovališta "Jefimija" kaže da je neophodno da se odazovemo pozivu kada nam država organizuju skrining.

Godišnje se u Zlatiborskom okrugu pozove na mamografiju oko 1.500 žena starosti od 50 do 69 godina, od kojih se 10 odsto uputi na dalju dijagnostiku.

Katarina Ristović, koordinator Nacionalnog skrininga za karcinom dojke u Zlatiborskom okrugu kaže da je broj žena na godišnjem nivou 130, a u Užicu je 40.

"Ono što mogu da vam kažem je da se taj broj smanjio u odnosu na prethodne godine i isto tako broj smrtnih slučajeva se smanjuje", kaže Ristovićeva.

Bolest otkrivena u ranoj fazi je potpuno izlečiva, poručuje i Nada Simeunović, danas srećna baka troje unučadi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво