Bez uputa kod lekara – na koje preglede građani odlaze

U više od stotinu zdravstvenih ustanova širom Srbije održana je 11. akcija besplatnih preventivnih pregleda. Ministrastvo ih organizuje sa ciljem rane dijagnostike, a mogućnost da obave pregled bez zakazivanja imali su i građani koji nemaju zdravstvene knjižice. Danas je gotovo 20 hiljada ljudi iskoristilo ovu mogućnost, a prošlog meseca skoro 13 hiljada.

Već u prvih dvadeset minuta od otvaranja Kliničkog centra Srbije više od stotinu Beograđana stiglo je za proveru i nalaze krvi.

Snežana Polovina, direktorka Poliklinike KCS kaže da pacijenti mogu da preuzmu nalaze na šalteru u holu.

"Ukoliko to ne urade danas, mogu to da urade svakim radnim danom od sedam do 16 časova. Više od 40 zdravstvenih radnika danas je angažovano ovde", navodi Snežana Polovina.

Građane u Pirotu i Nišu najviše je interesovao ultrazvučni pregled. Saglasni su da je važno proveriti svoje zdravlje.

I u Čačku, bez uputa i zakazivanja na mamografiju i dermoskopiju.

Jelena Stanić, iz Službe za kožne i venerične bolesti Čačanske bolnice navodi da je, na svu sreću, najveći broj pacijenata koji samo žele da se pregledaju, da dobiju nekakav savet u vezi sa tim šta treba da prate, šta je to što je sumnjivo.

Najvažniji preduslov izlečenja je rano otkrivanje bolesti

Rano otkrivanje malignih bolesti, ističu onkolozi, najvažniji je preduslov kvalitetnog života i izlečenja.

Dragana Bojović iz Onkološkog dispanzera Čačanske bolnice ističe da su, od početka organizovanog skrininga 2013. godine, primetili da se sve već broj pacijenata javlja u ranijim stadijumima bolesti kada su prognoza i šansa za njihovo izlečenje značajno veći.

U akcijama preventivnih pregleda u Pirotu do sada je pregledano više od 3.000, u Nišu oko 10.000 građana.

Vladan Ćosić, zamenik generalnog direktora KC Niš navodi da sedam do osam odsto pacijenata otkrije neke komplikacije ili nešto što upućuje na dalje dijagnostičke preglede.

To je, kako je napomenuo, prosek i na nivou republike, a uklapa se i u prosek u Nišu.

Direktor bolnice Pirot Goran Petrović ističe da se svi pacijenti koji su pregledani u toku dana u slučaju potrebe hitno zbrinjavaju.

"Mi, na sreću, nismo imali takve pacijente, izuzev par hipertenzionih kriza kod hroničnih pacijenata", navodi Petrović.

I ovog puta, određeni pregledi organizovani su kao deo kampanje Ministarstva zdravlja i RTS-a "Rak je izlečiv".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи