Inženjeri mašinstva obeležavaju dva jubileja

Već decenijama, poslednje subote u oktobru okupljaju se inženjeri mašinstva. Danas obeležavaju i dva jubileja – sedamdeset godina samostalnog rada Mašinskog fakulteta i 145 godina od uvođenja nastave o mašinama u obrazovni sistem Srbije. Za uspeh fakulteta, kažu, zaslužni su i profesori, ali i studenti koji se iz inostranstva sve češće vraćaju sa nagradama.

Najbolji brendovi fakulteta su studentski timovi okupljeni oko projekata razvoja energetski efikasnih plovila i trkačkih bolida.

Kada su studenti sami, bez profesora, pre osam godina došli u Rektorat da predstave svoju ideju rektoru i novinarima, malo ko je verovao da će uspeti. A do sada su izradili sedam bolida. Sa najnovijim su se takmičili u Italiji i Češkoj.

Branko Miličić iz studentskog tima "Tenfor Drumska strela" rekao je da se timu pridružio 2016. godine.

"Trenutno sam zadužen za razvoj sistema za oslanjanje na vozilu koje pripremamo za 2020, godinu, a koje će biti na elektropogon", kaže Miličić.

Tim budućih brodograđevnih inženjera osvojio je prvo mesto u trci brodova za prevoz teškog, a četvoro mesto za prevoz lakog tereta.

"Planovi za sledeću godinu su prva dva mesta kao i ove, pa videćemo da li ćemo uspeti", kaže Igor Đorđević, student master studija brodogradnje.

Budući inženjeri kažu da ih je od malena privlačila tehnika.

"Odlučio sam se za brodogradnju jer sam rođen pored mora i sa tatom sam proveo skoro celo svoje detinjstvo i srednju školu sa brodovima. Bez razmišljanja sam odlučio da ću da upišem Mašinski fakultet", kaže Božidar Dulić, student master studija brodogradnje.

A Mašinski fakultet je dao 24.000 mašinskih inženjera.

"Naša ambicija je ne da igramo srpsku ligu nego da igramo Ligu šampiona, da budemo mera stvari o mašinskom inženjerstvu, a to opet temeljimo na argumentu da su desetine naših bisera rasutih po svetu vodeći profesori na univerzitetima među prvih 100 sa Šangajske liste", kaže dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović.

Boljom organizacijom i u Srbiji, mogu da se naprave vrhunski rezultati, kažu profesori. Zato su uz teorijska znanja, podjednako važne i laboratorijske vežbe, praksa i saradnja sa privredom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво