Mesec anesteziologa "Naša briga je da budete bezbedni i bez bola"

Anestezija se nalazi na spisku medicinskih otkrića koja su promenila svet. Građani, međutim, retko znaju koji posao obavljaju anesteziolozi. U novembru, mesecu koji im je posvećen, šalju poruku – "Naša briga je da budete bezbedni i bez bola".

Anesteziolozi će svoj mesec obeležiti različitim tribinama, predavanjima, kongresom, a lekari će pulsnim oksimetrom meriti procenat kiseonika građanima u krvi i sprovoditi istraživanja.

Predsednica Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije dr Vojislava Nešković rekla je za RTS da žele i da anketiraju 50 slučajnih polaznika kako bi saznali da li oni znaju ko su anesteziolozi i čime se bave.

"Ono što smo primetili je da obično ljudi koji se operišu i koji imaju iskustvo u lečenju znaju ko su anesteziolozi, ali opšta populacija veoma malo zna šta anesteziolozi zapravo rade. Često misle da su to tehnička lica koja samo uspavljuju i bude, a malo znaju o tome da je naša oblast delovanja mnogo šira", kaže dr Nešković.

Objašnjava da anesteziolog priprema bolesnika za operaciju, vrši intenzivnu terapiju, postoperativno lečenje, kao i terapiju akutnog i hroničnog bola.

Doktorka Nešković ističe da anesteziloga nema dovoljno ni u svetu, pa tako ni u Srbiji.

"Mi spadamo u zemlje koje imaju 10 anesteziologa na 100.000 bolesnika, što je prihvatljiva brojka. Međutim, mi želimo da nas ima mnogo više, jer je ovo oblast delovanja koja se sve više širi", kaže dr Nešković.

Zbog toga je važno da građani znaju ko su anesteziolozi i čeme se oni bave, ističe doktorka.

Zajedno sa penicilinom, stetoskopom, iks-zracima – anestezija se nalazi na spisku medicinskih otkrića koja su promenila svet. Pružila su nadu mnogim pacijentima i spasila milione života širom sveta.

broj komentara 0 pošalji komentar