Neovlašćeno snimanje i objavljivanje krivično delo, moguća samo privatna tužba

Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković objašnjava za RTS da prilikom neovlašćenog fotografisanja i snimanja, a potom i objavljivanja na društvenim mrežama, osoba koja smatra da je oštećena može da podnese privatnu tužbu. Javni tužilac i policija u tom slučaju ne mogu da postupaju po službenoj dužnosti.

Branko Stamenković je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da kada je reč o neovlašćenom fotografisanju, oštećeno lice može da podnese privatnu tužbu.

"Internet se danas smatra javnim medijem i moguće je izvršiti krivično delo, ali za gonjenje takvog krivičnog dela je nadležno ono lice koje se smatra da je oštećeno", napomenuo je posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

Kada je reč o krivičnom delu uvrede, takođe je predviđeno podnošenje privatne tužbe.

Neovlašćeno fotografisanje i snimanje i uvrede jesu krivična dela, ističe Stamenković.

"Ona su propisana Krivičnim zakonikom, predviđene su sankcije, ali Zakonik pravi razliku da li MUP postupa po službenoj dužnosti ili je inicijativa za pokretanje postupka na oštećenom, građaninu", ukazuje Stamenković.

Tužilaštvo prati društvene mreže od onog trenutka kad policija primeti da je došlo do izvršenja nekog krivičnog dela, ali prijavu mogu podneti i sami građani koji učestvuju u diskusijama, objašnjava Stamenković.

Jedan od najsvežijih primera za pokretanje postupka zbog izazivanja panike na društvenim mrežama jeste slučaj kada je proširena vest da je voda u Beogradu bila zatrovana.

"Imamo nekoliko osumnjičenih i biće krivično sankcionisana. I takva vrsta ponašanja koja zloupotrebljava društvene mreže treba da bude sankcionisana jer kvalitativna kontrola onoga što je na internetu ne postoji", napominje posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

Stamenković objašnjava da zamki na internetu ima mnogo i apeluje na roditelje da budu pažljivi.

"Roditelji dece ispod 18 godina treba da imaju uvid u to na koji način deca koriste internet i to u jednom odnosu poverenja", napominje posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво