Kako privući strane studente da studiraju u Srbiji

Među prioritetima visokog obrazovanja u Srbiji je internacionalizacija univerziteta, odnosno privlačenje što većeg broja stranih studenata. Sremski Karlovci uskoro bi mogli da postanu univerzitetski centar Srbije, sa najboljim studijskim programima svih fakulteta, a sve sa ciljem privlačenja stranih studenata. Inicijativa Ministarstva prosvete da Sremski Karlovci postanu akademski centar naše zemlje, dobila je zeleno svetlo na poslednjoj sednici Vlade Srbije.

Dolaze iz različitih zemalja i iz različitih razloga putem studentske razmene na nekoliko meseci ili na kompletne osnovne, master ili doktorske studije.

"Ja sam na petoj godini arhitekture na smeru projektovanje. Ovde sm od 2011. godine i dobila sam stipendiju. U početku je bilo teško, ali na masteru sam se snašla sada ide", kaže studentkinja Beogradskog univerziteta iz Kenije Silve Mekimose. 

U studentskom domu "Rifat Burdžević" ovog oktobra su i studentkinje Univerziteta Lomonosov. 

"Ovo je moj drugi susret sa Beogradom, bila sam sa razmenom godinu dana pre i stalno otkrivam nešto novo o Beogradu, a to mi se sviđa", napominje Irena Kolašničenka sa Univerziteta "Lomonosov".

Anastazija Lumajeva dodaje da joj se se sviđa studentski dom u kojem je smeštena. 

Na Univerzitetu u Beogradu, koji ima 100.000 studenata, stranaca je pet odsto, a na drugim univerzitetima daleko ih je manje. Na Filološkom fakultetu ih ima najviše jer se tu izučavaju 34 strana jezika.

"Veliki broj studenata dolazi po osnovu Erazmusa plus i razmena koje su u okviru evropskog sistema obrazovnog prostora. Tako da mi nastojimo da sada taj prostor otvorimo i za druge studente činjenicom da smo ponudili jedan broj predmeta i na engleskom jeziku", objašnjava prodekan Filološkog fakulteta Ljiljana Bajić.

U Ministartsvu prosvete kažu da broj studenata varira u zavisnosti od potpisanih projekata. Tako je na primer u projekat Srbi za Srbe iz regiona uključeno je 83 studenta, u Svet u Srbiji 162 akademca, a bilateralni sporazumi potpisani su sa 77 zemalja.

"Već imamo veliko interesovanje Jordana, koji je u tom svetu preuzeo primat što se tiče visokog obrazovanja u odnosu na druge arapske zmlje. Oni su sami iskazali interesovanje i želju da nastave saradnju sa nama. Zainteresovani su za Veterinarski fakultet, Poljoprivredni, medicinu, farmaciju i tako dalje", kaže državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ana Langović Milićević. 

Stranim zemljama prosleđeni su katalozi programa "Studiraj u Srbiji". U Tempus kancelariji strani studenti mogu da dobiju sve potrebne informacije o studentskom životu, a u Ministartsvu spoljnih poslova biće zadužena osoba za promovisanje studija u Srbiji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 24. okt 2018, 00:01)
Steva [neregistrovani]

Medicina po americkom programu

Lekar (strani drzavljanin) koji je pre dve godine zavrsio Medicinski fakultet u Beogradu- Americki program na engleskom jeziku, dobio je specijalizaciju na Harwardu, sto je veliko priznanje za relativno mlad program. Veliki broj stranaca a i studenata srpskog porekla je na tom programu