Brnabićeva otvorila "Svilaru" – novi centar kreativne industrije

Novi Sad je dobio novu kulturnu stanicu, od šest koliko će ih imati do 2021. godine, kada će biti Evropska prestonica kulture. Premijerka Ana Brnabić svečano je otvorila “Svilaru” i prisustvovala prezentaciji projekta izgradnje kulturnog distrikta Kineska četvrt.

Premijerka Ana Brnabić otvorila je u Novom Sadu novu kulturnu stanicu "Svilara", centar za kreativne industrije, koji se nalazi na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile.

Simboličnim povlačenjem komada svile sa ulaza, premijerka Brnabić je otvorila novi prostor za kreativnu industriju.

Otvoren je kulturni prostor u kome je već danas viđen prvi performans, a premijerka je rekla da je to slika Srbije kakvu želi da pošalje u svet i pozvala lokalne samouprave da se ugledaju na Novi Sad.

"Ako je jedan recept za uspeh, onda je to - prepoznajte mlade ljude u vašim lokalnim sredinama i verujte im. I podržite ih. Oni imaju viziju, vi imate način da ih podržite i onda će svima nama biti mnogo lakše", poručila je Brnabićeva.

Spontane ovacije je zaslužila nakon odgovora na pitanje šta ostali gradovi mogu da nauče od Beograda.

"Vidite, ja mislim da Beograd nije mogao da pomogne Novom Sadu sa ovim. Ja bih u ovom trenutku rekla da Novi Sad ima viziju kakvu mi u Beogradu još uvek nemamo. Tako da ja bih pitala šta Novi Sad može da učini za nas ostale da nam malo pomogne", rekla je premijerka.

Ipak, veći deo novca za ovaj projekat dala je država.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, kaže da je ovaj projekat koštao 62 miliona dinara bez PDV-a. Vlada Republike Srbije obezbedila je 65 posto tog novca, a 35 grad Novi Sad.

Milenković: Sredićemo staro jezgro grada

Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad 2021", naveo je da je obnovljena i napravljena kulturna stanica "Svilara" posle 200 godina.

"Posle 100 godina obnovićemo Kineski kreativni polis. Posle 100 godina Baletska i Muzička škola dobiće prostor. Nisu ga nikada imali do sada. Posle 70 godina sredićemo staro jezgro grada", istakao je Milenković.

Povodom svečanog otvaranja, u "Svilari" je otvorena izložba "14/24 u Svilari".

Prvi industrijski dimnjak u Novom Sadu, zajedno sa fabrikom svile, koja je 1884. godine osnovana kao najveća u tadašnjoj Ugarskoj, propadao je više od četiri decenije.

Umesto hiljadu radnika koliko je fabrika zapošljavala, tu će se ubuduće okupljati umetnici.

 "Svilara" će imati četiri različita prostora za rad – društveni centar i kafe namenjen lokalnim nevladinim organizacijama i edukativnim aktivnostima, koncertnu salu za muzičko-scenske programe, studio za snimanje i veliki radni prostor za preduzetnike, pojedince i organizacije.

Inače, kreativne industrije zapošljavaju više od 100.000 ljudi između 25 i 45 godina starosti i jedna su od najbrže rastućih grana privrede u našoj zemlji.

Kineska četvrt biće pretvorena u kulturni prostor

Premijerka je sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Milošem Vučevićem obišla prostor Kineske četvrti, koji će biti obnovljen i pretvoren u kulturni distrikt, a sve u okviru programa "Novi Sad prestonica kulture 2021".

Kulturni distrikt "Kineska" biće izgrađen na prostoru jedne od najstarijih industrijskih zona u Novom Sadu koja datira iz 1922. godine.

Prostor na kome se nalazi 21 objekat godinama nema namenu, a u narednom periodu biće revitalizovan i pretvoren u jedinstven kulturno-kreativni centar.

Tamo će biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa, radionice za stare zanate...

U Novom Sadu očekuju da će "Kineska", između ostalog i zbog blizine Dunava i univerziteta, doprineti daljem turističkom i kulturnom razvoju grada i ovog dela Srbije.

Za Kinesku četvrt, jedan od najstarijih industrijskih delova Novog Sada, u kome fabrike više ne rade, biće izdvojeno 250 miliona dinara.

To će biti treća kulturna stanica koju dobija Novi Sad. Dve će biti izgrađene na Klisi i Novom naselju.

Radovi u Kineskoj četvrti će tek početi, a uređivaće se i Sremski Karlovci, Irig i Beočin, koji će zajedno sa Novim Sadom biti deo Evropske prestonica kulture.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво