Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši

Najnovija istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" pokazuje da je 40 odsto tinejdžera do svoje 15. godine probalo cigarete, odnosno da svaki sedmi puši.

Lekari upozoravaju da izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt srca, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće jače astmatične napade.

Šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju KCS dr Ika Pešić kaže da veliki broj mladih u Srbiji puši, da taj broj više nije u laganom padu, kao što je pre nekoliko godina, već se sada održava, pa čak i raste.

"To zabrinjava zbog ozbiljnih posledica koje će se brzo pojaviti kod mladih kada budu imali 25, 30 ili 40 godina", kaže Pešić za Tanjug.

Pojasnila je da danas u Srbiji uglavnom puše siromašni, manje obrazovani, ljudi koji su bez posla.

"Važno da mlade što više okupiramo, školujemo i da ih informišemo o štetnim posledicama pušenja svih duvanskih proizvoda, ne samo cigareta već i nargila koje su na dohvatu dece osnovnih i srednjih škola", naglasila je Pešićeva.

Kako bi se neslavna statistika promenila u organizaciji fonda "Propulžn" počela je trogodišnja kampanja "Mission:oxygen" (Misija:kiseonik) koju je podržala kompanija "Astra Zeneca" čiji je cilj da mladima školskog uzrasta ukaže na štetnost pušenja kroz brojne edukativne radionice, ali uključujući i mlade koji su aktivni na društvenim mrežama (influensere).

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Ferenc Vicko zahvalio se kompaniji "Astra Zeneca" i fondaciji "Propulžn" što su prepoznali problem pušenja kod mladih u Srbiji.

"Ako se pogleda u statistiku i opterećenost bolestima vodeći zdravstveni rizici su i dalje pušenje, loše navike u ishrani, alkohol i nedovoljna fizička aktivnost", naglasio je Vičko.

Predstavnika Kompanije "Astra Zeneka" Ksenija Purković kaže da je ta kompanija projekat podržala sa 200.000 evra na trogodišnjem nivou.

Podseća da kompanija na globalnom nivou ima projekat o prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti i da je program zaživeo u 22 zemlje u svetu, a da je Srbija je jedna od njih.

"Prepoznali smo značaj i potrebu da se vrlo rano krene u prevenciju , da se uopšte počne i razmišlja o pušenju kod dece", rekla je Purkovićeva.

Plan kampanje je da se uz podršku Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) naredne tri godine dopre do 200.000 dece, starosti između 10 i12 godina kako bi deca shvatila koliko je duvanski dim štetan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво