Vreme je za zamenu guma

Za nedelju dana je prvi novembar, datum koji mnogi vozači dočekuju sa zebnjom. Od tada, ako je na kolovozu sneg ili led, obavezne su zimske gume koje za prosečan automobil koštaju s montažom 200 evra.

Na tržišitu ne vlada euforija kao prošlih godina. Naši vozači navikli su se na nova pravila, pa tako mnogi od njih imaju po dva para guma i redovno ih menjaju. Nema ni gužve, kažu u vulkanizerskim radnjama. 

Cene guma su niže nego prethodnih godina, kreću se od 2.900 do 17.000 dinara po točku. 

Upozorenje za one koji tokom zime treba da registruju automobile - moraju obavezno da imaju zimske gume i to po dve iste na svakoj osovini. U protivnom, neće proći tehnički pregled. 

"Kod nas je montaža i demontaža ostala ista, cena je 600 dinara po točku. Zakazivanja nema, ali s obzirom na to da sezona guma počinje 1. novembra najbolje da se zakaže", rekao je Ivan Dimitrijević iz Auto-kuće "Gudalović". 

Stručnjaci upozoravaju da iako nisu obavezne ako nema padavina, ako imate letnje gume, sneg počne da pada, a vi još pri tome učestvujete u udesu može da vam se desi da svima platite štetu iako niste krvi.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da se to tretira kao tehnička neispravnost vozila.

"U slučaju nastanka saobraćajne nezgode koja je uzrokovana nedostatkom zimskih guma, onaj ko je upravljao vozilom i vlasnik vozila moraju da nadoknade osiguranje, svu štetu koja je nastala u saobraćajnoj nezgodi, a koja vrlo često može da se meri desetinama miliona dinara", rekao je Okanović. 

Što se tiče izbora guma, jedna od mogućnosti su i takozvane "M plus S" gume koje su pogodne za lošije vremske prilike, ali one su kompromis o kome stručnjaci imaju podeljena mišljenja.

Leti su suviše kabaste i bučne, brže se troše, a zimi kada je veliki sneg, nisu kao gume sa kramponima.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара